2024.05.04., szombat - Mónika, FlóriánZalaegerszeg időjárása

Archivum

Kisfaludi év a múzeumban

2014. február 27. csütörtök, 19:23
Címkék:

A napokban építési munkálatok kezdődnek a Göcseji Múzeumban. Mintegy 40 millió forintos összköltséggel kezdetét veszi a Kisfaludi Strobl Zsigmond-program, melynek keretében megújul a szobrászművész kiállítóterme, és monográfia is készül életművéből. Szintén a projekt részeként vásárolta meg a múzeum az egyik 1924-ben készült Kisfaludi szobrot (a Kévekötőt), melynek nagyobb méretű változata sírszoborként ismert.

kisfaludi 1

Modern kiállítóteret kap a gyűjtemény

A részletekről sajtótájékoztatón számolt be Gyutai Csaba polgármester, Kaján Imre múzeumigazgató, és dr. Kostyál László művészettörténész, igazgatóhelyettes, a készülő monográfia szerzője.

A polgármester elmondta: a Göcseji Múzeum Kisfaludi terme 1976-ban nyílt meg. A bemutatóterem azóta elavult, a mai művészeti törekvéseknek és kiállítóhely-igényeknek már nem felel meg. A város a múzeummal közösen nyújtott be pályázott, és nyert forrást a megújulásra. A projekthez az önkormányzat biztosítja az önrészt. Gyutai Csaba szerint Kisfaludi születésének 130. évfordulója jó alkalom arra, hogy fókuszba kerüljön a szobrász múzeumban őrzött hagyatéka. A megújuló tárlat nemzetközi szempontból is érdekes lehet, és idegenforgalmi vonzerőt is jelenthet.

A Kisfaludi évnek három fontos pillére van, melyek részleteiről Kaján Imre számolt be. A napokban 28 millió forintos összköltségű építési munkák kezdődnek, melynek keretében modern kiállítóteret kap a Kisfaludi-gyűjtemény. Ezzel párhuzamosan a múzeum előtere, fogadópultja és vizesblokkja is megújul. A terveket Baratta Ágnes építész készítette. A munkák ideje alatt a múzeumot a Várkör felől lehet megközelíteni.

A program további elemeként nyárra elkészül a Kisfaludi monográfia, ezen kívül pedig egy külföldi vándorkiállítást is szerveznek. A nemzetközileg elismert szobrászművész legkiemelkedőbb alkotásait digitális másolatokon mutatnák be.

kisfaludi 2

Kostyál László a monográfiról elmondta: várhatóan a Múzeumok éjszakájára készül el a kötet, s ekkorra tervezik az új kiállítótér átadását is. A kötet nemcsak a szobrász életéről és munkásságáról számol be, hanem alkotásainak jegyzéke is megtalálható lesz benne. Jelenleg 810 darab Kisfaludi műről van tudomásuk, és 570 azoknak az alkotásoknak a száma, melyeket fotókon is meg tudnak jeleníteni.

A művészettörténész elárulta: jelenleg Kisfaludi a honi műkereskedelem egyik legnagyobb sztárja. Több milliós nagyságrendben futnak művei a piacon. Sajnos azonban sok olyan szobor is van, amit tévesen jegyeznek a nevével. Születésének 130. évfordulója ezért egy lehetőség arra is, hogy több információ jusson el a közvéleményhez a művészről.

A frissen vásárolt Kisfaludi szobor pedig többek között azért nagy jelentőségű, mert ritka, hogy valaki 1945 előtt, egy dolgozó embert (ez esetben parasztot) ábrázolt volna. A Kévekötő című kisplasztika megvásárlásra az NKA-tól nyertek forrást.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK