2024.04.26., péntek - ErvinZalaegerszeg időjárása

Archivum

Külföldivel kötnék házasságot

2014. december 02. kedd, 18:23
Címkék:

Manapság egyáltalán nem ritka, hogy magyar állampolgár külföldi személlyel köt házasságot, ami történhet itthon vagy leendő házastársa országában. Mi a teendője az ifjú párnak ezekben az esetekben arról dr. Buzu Lászlót, a Zalaegerszegi Polgármesteri Hivatal anyakönyvi és nyilvántartási csoportjának vezetőjét kérdeztük.

just-married Az anyakönyvi ügyintézés tudnivalóiról

– Ha egy magyar állampolgár külföldön kíván házasságot kötni, először annak kell utánajárnia, hogy az adott országban milyen okiratokat várnak el tőle. Ami biztos, hogy a házasulónak igazolnia kell személyazonosságát és állampolgárságát személyi igazolvánnyal vagy úti okmánnyal, szinte mindig bekérik a születési anyakönyvi kivonatot, és többnyire a családi állapotáról is nyilatkoznia kell. Sok ország olyan tartalmú igazolást is elvár, amely feltünteti, hogy e házasság a magyar jog szerint megköthető. Ilyen tanúsítványt régebben adtunk ki, de már néhány éve nem. Ekkor az adott ország magyar külképviselethez kell fordulnia, ahol tulajdonképpen egy nemleges igazolást adnak arról, hogy ilyen iratot magyar hatóság nem ad ki.

– Hogyan vizsgálják a papírok hitelességét?

– Az országok jelentős része egyezményekben rendezi ezt a kérdést. Sok országgal, főleg európaival, van ilyen egyezményünk, illetve van kialakult gyakorlatunk, hogy egymás iratait minden további nélkül elfogadjuk. Hazánk tagja az Apostille nemzetközi egyezménynek, ami a papírok egylépcsős hitelesítését teszi lehetővé. Ha egyáltalán nincs egyezmény, akkor a diplomáciai felülhitelesítés lép életbe, ami viszont többlépcsős folyamat.

buzu laszlo net– A házasságkötés ténye hogyan kerül be a magyar nyilvántartásba?

– A külföldi házasságkötést anyakönyveztetni kell. Ez történhet az adott ország magyar külképviseletén, tehát haza sem kell utazni, vagy itthon, bármelyik anyakönyvvezetőnél. Ehhez szükséges a kinti házassági anyakönyvi kivonat, és annak hiteles fordítása, amit Magyarországon csak az Országos Fordító és Fordításhitelesítő Iroda készíthet. Országonként eltérő lehet ennek tartalma, ezért tulajdonképpen mindent igazolni kell, mint egy itteni házasságkötéskör. A magyar házassági anyakönyv ugyanis sok adatot (születés, megelőző családi állapot, lakóhely stb.) tartalmaz. Ha például amerikai a férj vagy a feleség, szükséges a születési anyakönyvi kivonata, dokumentum arról, ha elvált vagy özvegy, valamint ezek hiteles fordítása, továbbá személyazonosságát, állampolgárságát igazoló okmányok. A magyar házassági anyakönyvi kivonatot a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal állítja ki, és küldi meg postán az ügyfél részére.

Két magyar is esküdhet külföldön, ekkor könnyebb a helyzet, de ha valamelyik fél külországi, akkor érdemes a megfelelő papírokról az ügyintézés előtt érdeklődni. Felhívnám a figyelmet arra is, ha egy kinti házasság nem az adott ország szabályai szerint köttetik meg, azt hazánk sem fogadja el. Ilyenre is volt már példa. A magyar jog nem engedi a többnejűséget illetve a többférjűséget, hiába tekintik érvényesnek az adott országban. A többes házasság itthon bűncselekménynek számít.

– Ha külföldi fél kíván Magyarországon házasságot kötni, akkor mi a teendő?

– Nem gyakran, de szinte havonta egy alkalommal előfordul nálunk, hogy az egyik házasulandó fél külföldi, ritkább esetben mindkettő. Ekkor azt vizsgáljuk, hogy a magyar illetve az ő országa törvényei szerint megköthető-e a házasság. A magyar szabályozásban létezik egy kettőség. Mi nem adunk ki erről papírt, a külföldi féltől azonban elvárjuk ennek igazolását, illetve egy nemleges igazolást, ha ez nem lehetséges. Emellett bekérjük születési anyakönyvi kivonatát, családi állapotáról szóló igazolást, személyazonosságát, állampolgárságát, lakcímét igazoló dokumentumokat. Ezek eredetiségét, tartalmát, a fordítás hitelességét a Zala Megyei Kormányhivatal vizsgálja, és dönt 21 napon belül. A fordítás is időbe telik, továbbá az előbb említett tanúsítványt fél évig fogadjuk el, tehát az esküvő időpontjának kitűzésékor mindezt figyelembe kell venni.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK