2024.05.05., vasárnap - GyörgyiZalaegerszeg időjárása

Archivum

Kultúrát hoztak, sört mértek

2011. május 31. kedd, 17:03
Címkék:

Filmekkel, régi képeslapokkal, képzőművészeti alkotásokkal és nem utolsó sorban kiváló cseh sörökkel érkeztek az Egerszeg Fesztiválra a Cseh Köztársaság Nagykövetségének képviselői. Az úgynevezett Cseh Napok keretében immár a tizennegyedik állomáshelyen mutatkoztak be, hogy végigjárva Magyarország megyéit, népszerűsítsék a cseh kultúrát.
 

Cseh remekek Zalaegerszegen

A fesztivál nyitónapján a Hevesi Sándor Színház nézőtéri galériájában régi képeslapokból nyílt tárlat. Az egyedi kollekció a cseh történelmet elevenítette fel a legendák világától egészen a II. világháborúig. Lukács Ladislav, a Cseh Köztársaság Nagykövetségének politikai főtitkára a kiállítást megnyitva elmondta: a 19. századból származó képeslapok 20 tablón mesélik el az ország történetének főbb állomásait.

 

Balaicz Zoltán és Helena Bambasová

 

A kezdetek egészen a legendákig nyúlnak vissza. Az első tabló pedig megemlékezik a leányháborúk és a nőuralom éveiről is. A magyarok és csehek históriája több ponton összekapcsolódik; ilyen például a Luxemburgiak, később Mátyás király uralkodása, valamint a Jagellók vagy éppen a Habsburgok kora.

A Dísz téri rendezvénysátorban a fesztivál idején cseh sörnapok várták a vendégeket. Köztudott, hogy Csehország a sörfőzés tradicionális bölcsője, itthon azonban csak kivételes alkalmakkor kóstolhatunk a ritkaságokból. Az egyhetes rendezvényre hat cseh sörfőzde hozta el aranyló italát.

Ízelítőt kaphattunk a cseh filmgyártás remekeiből is. Elsőként a tavalyi CinePécs filmszemle fődíjas alkotását, „A védelmező”-t nézhették meg az érdeklődők. A film a II. világháború Prágájába kalauzolja el a nézőt, egy házaspár drámáján keresztül. A cseh filmnapok alatt az Art Moziban a nyitófilmen kívül még három alkotást (Őfelsége pincére voltam, a Kisvakond kalandjai és a Nem félünk a farkastól) láthatott a közönség.

Concordia2010 címmel csehországi magyar képzőművészek kiállítása is várta a fesztiválozókat. A Városi Hangverseny és Kiállítóteremben nyíló tárlatot Helena Bambasová, a Cseh Köztársaság magyarországi nagykövete nyitotta meg. Mint mondta az első Concordia kiállításra 2000-ben került sor a Prágai Magyar Kulturális Központban. Akkor hat művész vett részt a projektben, akik Magyarországon és Szlovákiában is bemutatkoztak.

A tavalyi kiállításon – melynek anyaga került most Zalaegerszegre – már tizenegy Csehországban élő magyar alkotó állította ki képeit. A művészek különböző stílusban és műfajban dolgoznak, az eltérő gondolkodásmód ez esetben viszont erősítette egymást.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK