2024.05.03., péntek - Tímea, IrmaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Látványraktárak és performansz

2013. június 23. vasárnap, 18:28
Címkék:

Idén is a Göcseji Múzeum volt a központi helyszíne a Múzeumok éjszakája rendezvénysorozatnak. Emellett több más intézmény is programokkal várta az érdeklődőket. A Göcseji Falumúzeumban népi színjáték, a Zalaegerszegi Törvényszék épületében előadás és koncert, a Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben pedig a Bukta-tárlathoz kapcsolódó szubjektív tárlatvezetés szórakoztatta az éjszakázó közönséget.

muzej 1

Múzeumok éjszakája több helyszínen

A rendezvényhez kapcsolódóan kerültek bemutatásra a Göcseji Múzeum pályázati pénzből megújult belső terei, és az itt kialakított látványtárak. Az új kiállító- és múzeumpedagógiai termekben olyan tárgyakat lehet megcsodálni, melyek eddig a múzeum raktáraiban rejlettek; legyen szó régészetről, szobrászatról, néprajzról, helytörténetről, vagy akár régi gyermekjátékokról.

muzej 2

Az este folyamán nagy népszerűségnek örvendett az a kártyakiállítás, melynek darabjait Pohánka Iván magángyűjtő hozott el az alkalomra. Mint mondta: német és latin rendszerű kártyákat egyaránt gyűjt. Mindig is vonzódott a különféle díszítésű és szimbolikájú kártyák iránt, ám csak fél évvel ezelőtt kezdte el rendszerezni a gyűjteményét. A kártyák között van helytörténeti érdekesség is: Kapiller Imre levéltáros hívta fel a figyelmét egy olyan csomagra, melyet az 1850-es években foglaltak le tárgyi bizonyítékul a hatóságok az olai kocsmában, tiltott játék miatt. A gyűjtő, a német sorozatjelű, egyalakos, díszes kártyák másolatait állította ki.

muzej 3

A Múzeumok éjszakája a zsinagógában ért véget, ahol Tóth Norbert művésztanár, és Nadrai Róbert zenész viselkedésművészeti akcióján és performanszán vehettek részt a különlegességeket kedvelő látogatók. A szavak nélküli tárlatvezetéssel Bukta Imre képzőművész két munkája (Sarlós Boldogasszony napján I-II és Krumplit melegen) előtt tisztelegtek a performerek. A közönség pedig elgondolkodhatott azon, hogy miért lóg a művész feje fölött tégla, s miért lett akasztás a sorsa annak a gumicsizmáznak, melybe előzőleg egy facsemetét ültettek.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK