2024.05.15., szerda - Zsófia, SzonjaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Locsolkodás és Gönczi-emlékév

2011. március 15. kedd, 16:15
Címkék:

Átmeneti időszak vette kezdetét a Göcseji Múzeumban – fogalmazott bevezetésképpen múlt heti sajtótájékoztatóján dr. Kostyál László megbízott igazgató, utalva arra, hogy dr. Vándor László, a Zala Megyei Múzeumok Igazgatóságának vezetője nyugállományba vonul.

 

Változatos múzeumi programok

Júniusig – míg a fenntartó megyei önkormányzat ki nem nevezi a zalai múzeumi szervezet új direktorát – Kostyál László látja el megbízott igazgatóként a feladatokat.

A múzeum anyagi problémákkal küzd, így év közben biztos, hogy lesz belépőjegyár-emelés. A nehézségek ellenére azonban színes és izgalmas programokkal várják a látogatókat nemcsak a Göcseji Múzeum kiállítótermeiben, hanem a falumúzeumban is.

A megbízott igazgató a múzeum idei kiállításaival kapcsolatban elmondta: év elején két képzőművészeti tárlatot láthattak az érdeklődők, március 15-e alkalmából pedig egy történeti bemutatóval készültek. Már látható a „Két nemzet hőse” című, Asbóth Sándor életét bemutató vándorkiállítás, mely a Balatoni és a Hadtörténeti Múzeum után most a zalai megyeszékhelyen kerül a közönség elé.

Május közepétől az idén 20 éves Gébárti Művésztelep eddigi anyagából nyílik egy időszaki tárlat, nyár végén pedig Gönczi Ferenc-emlékkiállítással tisztelegnek a néprajzkutató születésének 150. évfordulója előtt. Kostyál László ezzel kapcsolatban elmondta: Gönczi Ferenc teremtette meg a zalai etnográfiát és muzeológiát, így alapfeladat és kötelesség is megemlékezni kutatásairól és évtizedes gyűjtőmunkájáról.

Szeptembertől a Múzeumok Országos Szövetségének vándorkiállítása („A lehetőségek országa – Polgárosodás a 19. századi Magyarországon”) váltja majd a néprajzi tárlatot, decemberben pedig a közelmúltban elhunyt Benyó Ildikó csáfordi grafikusművész munkáiból nyílik kiállítás.

A Göcseji Falumúzeumban április 24–25-én a skanzenek húsvéti kavalkádjával veszi kezdetét az évad. Ennek keretében húsvéthétfőn tradicionális locsolást, majd nyuszi szépségversenyt is láthat a közönség.  A hagyományos Országos Fazekas- és Keramikusfesztiválra idén egy kicsit későbbi időpontban kerül sor, hiszen április helyett május 6–8-a között rendezik meg a találkozót.

2011 nyarán is sor kerül a Göcseji Randevúra, az Egerszeg Búcsúra, majd augusztus 20-án a Kenyérfesztiválra. Ősszel pedig a népszerű szüreti vigadalom, majd a novemberi Márton-napi vigasságok zárják az évet. Egy kormányrendelet értelmében minden hónap első szombatján ingyenesen léphetnek be a múzeumokba (és a skanzenbe is) a családok és a 26 év alatti látogatók.

Kostyál László a további tervekkel kapcsoltban úgy tájékoztatott, hogy némi módosítás után idén újra beadják a Göcseji Múzeum épületrekonstrukciójára készített pályázatot. Ha pedig elindul a Piac tér tervezett rekonstrukciója, megkezdődnek a régészeti munkák is a régi városmag területén.
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK