2024.05.05., vasárnap - GyörgyiZalaegerszeg időjárása

Archivum

Megújult a Kisfaludi-gyűjtemény

2014. június 23. hétfő, 11:50
Címkék:

Múzeumok éjszakáján fogadta először a látogatókat a Göcseji Múzeum felújított fogadótere, és az átalakított Kisfaludi Strobl Zsigmond-gyűjtemény. Az intézmény vezetése, valamint Gyutai Csaba polgármester már a Szent Iván éjhez kapcsolódó kulturális vigadalom előtt beszámolt a felújítás részleteiről egy sajtótájékoztató keretében. Kaján Imre múzeumigazgató elmondta: az intézmény legújabb büszkesége a megújult kiállítás, és előtér. A negyven évvel ezelőtt kialakított Kisfaludi-gyűjtemény már rossz állapotban volt, ráfért a modernizálás.

muzej 1

Új fogadótér a Múzeumok éjszakájára

Ezért is örültek, hogy sikerült az emberi erőforrás minisztériumának egyik pályázatán sikeresen szerepelniük, de az önkormányzat is támogatta a beruházást.

Gyutai Csaba polgármester szerint ez a közel 40 millió forintos projekt azt is megmutatja, hogy milyen szép a múzeum épülete valójában, így a jövőben annak további felújítására is kell forrást találni. A megújult Kisfaludi kiállítótérrel kapcsolatban elmondta: Zalaegerszeg egyik új brandje lehet ez a tárlat, hiszen az ország legnagyobb szobrászművészének állít emléket.

muzej 2

Dr. Kostyál László művészettörténész, a kiállítás rendezője, valamint a Múzeumok éjszakáján bemutatásra került Kisfaludi-monográfia szerzője a "kevesebb több" elv szerint alakította ki az új kiállítóteret. Nem került ki az összes szobor, helyette inkább részben kronologikus, részben tematikus egységbe rendezte az anyagot. Mivel Kisfaludi művészete két korszakot – az 1945 előttit és utánit – is átölelt, ez adja az ívét a tárlatnak. Középütt a korszakot elválasztó, Gellért-hegyi Szabadság-szobor kicsinyített mása áll. Előtte is utána is híres- az adott korból származó – portrék, szemben pedig aktok sora.

muzej 3

Az alsórajki születésű szobrász ugyanis világhírű portrészobrász is volt; Londonban a felső tízezer egyik legkeresettebb képzőművészeként ismerték. Kostyál kutatásai szerint körülbelül 300-400 portrét készített élete során. A kiállítás középpontjába pedig a szobrász művészetének egyik csúcsa, a Végvári harcok című háromalakos lovascsata-jelenet került. A művészettörténész úgy látja, hogy ilyen intenzív mozgásban lévő alakokat csak a legnagyobb mesterek tudnak megformálni. Kostyál László monográfiáját a Múzeumok éjszakáján Pataki Gábor művészettörténész mutatta be, a tárlatot pedig Mazányi Judit művészettörténész adta át a közönségnek.

A múzeumi éjszakán számos más program is várta az érdeklődőket. Preisz József órásmester egyedülálló gyűjteményének legszebb darabjait állította ki, és mutatta be a látogatóknak. Köztük például a 60-as években készült vizsgadarabját, egy omega-órát, és egy páratlan szépségű, napóleoni időkből származó asztali órát is.

muzej 4

Az éjszaka folyamán több rendhagyó tárlatvezetés várta a közönséget nemcsak a múzeumban, hanem a törvényszék épületében és a skanzenben is. Éjfélkor az Art Moziban pedig Hobó lépett fel Jim Morrison estjével.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK