2024.04.29., hétfő - PéterZalaegerszeg időjárása

Archivum

Mesefa és Cimbora klub

2012. december 03. hétfő, 18:56
Címkék:

A két legrégibb könyv 1904-ből, illetve 1909-ből való. Az utóbbi Benedek Elek "A honfoglalás mondái" című gyűjteménye, az első pedig egy elbeszélés-kötet (Jolánka mesél), amit annak idején "serdültebb gyermekek" számára ajánlottak. A zalaegerszegi Deák Ferenc Megyei Könyvtár Gyermekkönyvtára körülbelül 20 ezer kötetet számlál. Aktuális könyvekről, olvasási szokásokról és interaktív programokról érdeklődtünk a Zalai Gyermekkönyvhetek rendezvénysorozat apropóján.

Interaktív lehetőségek a gyermekkönyvtárban

Oláh Rozália a gyermekkönyvtár vezetője elöljáróban elmondta: 1978-ban indult útjára a gyerekeknek szóló könyvhét, azzal a szándékkal, hogy felhívják a figyelmet az olvasás fontosságára. Immár harmincnégy éve rendezik meg országszerte az eseményt, a karácsony előtti hetekben. Fő cél, hogy a legkisebbek, és szüleik találkozhassanak az írókkal, illetve hogy irodalmi- és, zenés műsorokkal, mese- és versmondó versenyekkel népszerűsítsék az irodalmat.

gyerek-konyv 1

Hogy kit hívnak meg egy-egy közönségtalálkozóra, az függ attól, hogy éppen ki iránt van érdeklődés, ám sajnos anyagi tényezők is befolyásolják a döntést. Most éppen Bereg Judit (Rumini-sorozat), Balázs Ágnes (pöttyös könyvek), Nógrádi Gergely (a klasszikusok újramesélve sorozat szerzője) és Sohonyai Edit (számos kamaszproblémákról szóló kötet szerzője) könyvei a legnépszerűbbek a gyerekek körében. De nem csengett még le a Harry Potter-láz sem. A sorozat könyveiből mindössze egy-két példány van bent jelenleg a könyvtárban.

Ami az olvasási szokásokat illeti elmondható, hogy korosztályonként és nemenként is változik, hogy melyik gyerek mit olvas. A legkisebbek a meséket, verseket igénylik, a harmadik, negyedik osztályosok azonban már szívesen nyúlnak a képes tudományos-ismeretterjesztő könyvek és az állatokról szóló történetek után. Körülbelül ekkora kezdik keresni a saját érdeklődésüknek megfelelő kiadványokat. A kiskamaszkorra pedig az jellemző, hogy nemenként kettéválik az irodalom. Vannak tipikusan "lányos könyvek", és inkább fiúknak szóló, kalandosabb történetek. Bár a humorra, izgalmas cselekményre minden gyerek vevő.

gyerek-konyv 2

Oláh Rozália (jobbról) szerint a humoros, kalandos könyveket szeretik a gyerekek

Oláh Rozália szerint, bár némileg kevesebben látogatják a könyvtárat, mint egy évtizeddel ezelőtt, téves az a nézet, hogy a mai gyerekek egyáltalán nem érdeklődnek az olvasás iránt. Igényes, játékos és interaktív foglalkozásokkal, vetélkedőkkel igenis lehet motiválni a diákokat, s az intézmény honlapját is úgy alakították ki, hogy az egyes korcsoportok nyelvén hívják fel a figyelmet az újdonságokra. A könyvtárban van ezenkívül egy Mesefa, amelynek ágain a gyerekek kis cetliken ajánlhatnak egymásnak könyveket. Örömteli, hogy nemcsak kötelező olvasmányok szerepelnek itt, hanem olyan ifjúsági irodalmak, mesék, amiket önszántukból, és lelkesedésből olvastak el.

Kedvelt a Cimbora Klub, amely a gyermekkönyvtár rendszeres látogatóit tömöríti. A cimbora eskü letétele után ("bízom a közös játék és olvasás örömében és szárnyaló képzeletemben") itt is különféle programokkal, előadásokkal találkozhatnak a gyerekek. A könyvtárosoknak pedig nem titkolt célja az is, hogy a klubbal hosszú távra megtartsa az olvasókat. Annál is inkább, mert a tapasztalatok azt mutatják, hogy aki megismeri a könyvtár és a könyvek világát, később is olvasó ember lesz.

gyerek-konyv 3

Bár - a könyvtárvezető szerint - azt a tényt is el kell fogadni, hogy a világ változik, s a digitális technikával nem könnyű felvenni a versenyt. A mai gyerekeknek pedig másfajta könyveket kell készíteni, mint mondjuk néhány évtizeddel ezelőtt. Sok színes kép és ábra, izgalmas kérdések, kihajtható "fülek", játékos magyarázatok egy modern, interaktív könyv ismérvei. Ezek után nem csoda, hogy a könyvtár két legrégibb könyvét évek óta nem kölcsönözte senki. Mégsem selejtezik le őket, hiszen eszmei értékük nagy, állapotuk pedig tisztes koruk ellenére is jó. Arról nem is beszélve, hogy érdekességképpen be lehet mutatni a régi és a mai könyvkiadás közti különbséget.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK