2024.03.29., péntek - AgusztaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Múzeumok éjszakája Czobor-hagyatékkal

2015. június 15. hétfő, 19:18
Címkék:

Sikeresen zárult a Göcseji Múzeum gyűjtőakciója, melyet a Czobor-hagyaték megszerzéséért indítottak útnak néhány hónappal ezelőtt. Mint arról már többször beszámoltunk, a város egykori polgármesterének, Czobor Mátyásnak (1918-36) örökösei év elején ajánlották fel a múzeumnak megvásárlásra az értékes hagyatékot. A tárgyegyüttes értékét (1 millió 650 ezer forintot) azonban az intézmény saját erőből nem tudta fedezni, így gyűjtési akcióba kezdett.

czobor-vasar 1

Sikeres volt a múzeum gyűjtési akciója

A civil kezdeményezés sikerrel járt, hiszen cégek, intézmények, egyesületek és magánszemélyek adományaiból, valamint egy jótékonysági koncert és egy árverés bevételéből összesen 1 millió 668 ezer 564 forint jött össze, így a hagyaték a múzeum tulajdonába került – hangzott el hétfőn a Göcseji Múzeum sajtótájékoztatóján. A tárgyegyüttes a június 20-i (szombati) Múzeumok éjszakáján már megtekinthető lesz a nagyközönség számára is.

Balaicz Zoltán polgármester a sajtótájékoztatón elmondta: az akció a város és a Göcseji Múzeum által felajánlott 250-250 ezer forintról indult. Az elmúlt hetekben, hónapokban gyűjtőládák kerültek a város több intézményébe, valamint az adakozások mellett több jótékonysági felajánlás is történt. A ZTV például születésnapi partijának bevételét, a Zalai Polgári Körök Egyesülete pedig az idei polgári estély bevételét ajánlotta fel a nemes célra. A város a véghajrában még 210 ezer forinttal támogatta az akciót, mely végül sikerrel járt, így a néhai polgármester hagyatéka (többek között polgári ebédlőgarnitúra, bútorok, festmények, étkészletek) a múzeum gyűjteményébe kerültek.

czobor-vasar 2

A sajtótájékoztató keretén belül (melyen a partnerintézmények képviselői is részt vettek) számoltak be a június 20-án megrendezésre kerülő Múzeumok éjszakája programjairól is. Kaján Imre múzeumigazgató elmondta: idén a megszokott helyszínek (Göcseji Múzeum, Göcseji Falumúzeum, Zalaegerszegi Törvényszék, Város Hangverseny- és Kiállítóterem) mellett új helyszínként bekapcsolódik a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár is az eseménybe. Formabontó tárlatvezetések, fotótörténeti- és irodalmi kalandozások, kiállítás, koncertek és színi előadás is lesz a múzeumi éjszaka öt helyszínén.

A program a könyvtárban indul 17 órakor, ahol Zala megye régi térképeiből nyílik kiállítás, melyet Káli Csaba történész, a levéltár igazgató-helyettese nyit meg. Tóth Judit, a könyvár helyettes vezetője elmondta: örül, hogy első alkalommal ők is bekapcsolódhatnak az eseményekbe, és hogy saját kincseiket mutathatják be, mégpedig izgalmas – gyerekeket, felnőtteket egyaránt vonzó – foglalkozások keretében.

Nagy Johanna a Városi Hangverseny –és Kiállítóterem vezetője egy kiállításra invitálja az érdeklődőket a Múzeumok éjszakáján. A zsinagógában nyílik meg ugyanis a "Megőrzött kulturális emlékeink a holokauszt után. A magyar zsidó képzőművészet a XX. század első felében című tárlat, mely a Kecskeméti Katona József Múzeum Képzőművészeti Gyűjteményéből válogat. Ez lesz az intézmény nyári kiállítása is egyben, hiszen a tárlat augusztus végéig látogatható lesz.

muzej plakat 2015

A Zalaegerszegi Törvényszék programjairól Balog Eszter sajtótitkár számolt be. Mint mondta, idén is sok színes programmal és koncerttel készülnek, a hagyományos tárlatvezetésük pedig megújult formában várja a látogatókat, immár dr. Sorok Norbert törvényszéki elnök vezetésével.

A falumúzeumban 21 és 22 órakor a Kölcsey Ferenc Gimnázium diákjainak népszínművét (Paraszt Párisz, avagy a göcseji alma dicsérete) nézhetik meg az érdeklődők. A Göcseji Múzeumban pedig kézműves programok, nyitott restaurátor műhely, az arcrekonstrukciós tárlathoz kötődő régészeti bemutató és játék, valamint tárlatvezetések várják a közönséget.

Természetesen koncertek is lesznek: ifj. Horváth Károly népzenész világháborús katonadalokkal készül, fél tízkor pedig Zsoldos "Báró" Zoltán és a Blues-step lép színpadra.

Részletes program a www.gocsejimuzeum.hu oldalon található.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK