2024.05.04., szombat - Mónika, FlóriánZalaegerszeg időjárása

Archivum

Népi motívumok - újraalkotva

2014. március 27. csütörtök, 20:23
Címkék:

A Zala Megyei Népművészeti Egyesület és az  Egerszegi Sport-és Turizmus Kft. "Göcsej Hagyományos Kézműves Értékei" címmel népi design ajándéktárgy pályázatot hirdetett. A pályázat célja, segíteni a zalai népművészeket, kézműveseket, iparművészeket tárgymegújító alkotói tevékenységükben.

Kézműves alkotások az idegenforgalomban

Várják a göcseji hagyományos értékeket tükröző, a hagyományos technikákkal készülő, de a mai igényeknek megfelelő, igényesen elkészített ajándéktárgyak létrehozását. És nem utolsó szempont, hogy a megalkotott tárgyak alkalmasak legyenek az idegenforgalomban jelentkező igények kielégítésére.

Gyutai Csaba polgármester és a pályázatot kiíró két szervezet képviselője - Skrabut Éva és Kugler László - sajtótájékoztatón ismertette a pályázat részleteit. Mint a polgármester fogalmazott, örül a pályázat kiírásának és sokat is vár tőle, mivel úgy érzi, a város arculatának szempontjából is fontos alkotások születhetnek. A tárgyalkotó népművészetnél meg kell találni és újraalkotni a zalai motívumokat a modern igényeknek megfelelően.

Skrabut Éva ismertette a pályázattal kapcsolatos tudnivalókat, hozzátéve, a mesterek most "kipróbálhatják" magukat. Esztétika, látványosság és használhatóság a legfontosabb kritériumok, és hogy az elkészült pályaműveket az idegenforgalomban is lehessen hasznosítani. Inspirálják az alkotókat, a népi iparművészeket az ajándéktárgyak készítésére.

Kugler László úgy fogalmazott, a népművészek most kapnak egy új kihívást. Szülessenek olyan tárgyak, melyek megfelelő áron megvásárolhatók, díszíthetik a lakások polcait, és a város identitásában is segítséget nyújt. Az Egerszeg Pont Ajándéktárgy üzletnek az a célja, hogy bővüljön a kínálat modern kézműves termékekkel, melyeknek motívumai a göcseji tájegységre jellemző.

A pályázatra április 20-ig lehet jelentkezni, a pályamunkák beadási határideje: szeptember 15-16. Az ünnepélyes eredményhirdetésre és a legjobb pályamunkák kiállításának megnyitójára szeptember 27-én kerül sor. (További információk: Zala Megyei Népművészeti Egyesület, Skrabut Éva elnök (06/30/2566711)

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK