2024.05.03., péntek - Tímea, IrmaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Notre Dame nővérek nemzetközi találkozója

2013. július 12. péntek, 07:50
Címkék:

A francia alapítású és székhelyű Notre Dame Női Kanonok-és Tanítórend nővérei nemzetközi találkozót szerveztek a rend magyar központjában, Zalaegerszegen. Az immár második alkalommal megtartott több napos összejövetelre négy kontinensről érkeztek a vendégek. A program célja a rend és a külvilág közötti kapcsolat erősítése, kommunikáció, értékközvetítés.

notredame

A rendezvény nyitányán Gyutai Csaba polgármester megtiszteltetésnek nevezte, hogy Zalaegerszeg adhat otthont eme nemzetközi találkozónak. Majd ismertette a megyeszékhely történelmét és válaszolt a vendégek kérdéseire.

Francoise Debeaupte, magyar rendházfőnök elmondta, a nemzetközi találkozóra most második alkalommal kerül sor, az első ilyen rendezvényt Brüsszelben tartották. A helyszín választás alapja, hogy aktív nővérek tevékenykedjenek az adott területen. Zalaegerszegen a rend által fenntartott Mindszenty-iskolában jelenleg hat nővér él, négy magyar és két francia. Valamint az iskola komplexitásával, a város barátságos légkörével is alkalmas a vendégek fogadására, akik jelen esetben Vietnámból, Kongóból, Braziliából. Belgiumból. Franciaországból, a Zöldfoki-szigetekről, Angliából, Írországból, Németországból és Szlovákiából érkeztek. A magyar rendfőnök kérdésünkre válaszolva elmondta, jelenleg a nővérek utánpótlása kérdéses, Európában kevésbé jellemző napjainkban a hivatástudat, mint mondjuk Kongóban vagy Brazíliában. Viszont Európában 18 rendi iskola működik, mely biztosítja a lelkiséget, azokat a nevelési elveket, melyet a rend képvisel. Ezek erősítésére az iskolák igazgatóinak, évente rendeznek találkozót, a legközelebbit Rómában.

Az egyhetes összejövetel programjai között szerepel budapesti, hévízi és balatoni kirándulás, csoportos foglalkozások, valamint Veres András szombathelyi megyéspüspök előadása a magyar egyház helyzetéről, illetve nyilvános püspöki mise, valamint Szombathelyen, az egyik egykori zalaegerszegi mindszentys diákból lett pap új miséjén való részvétel.

A találkozó témája pedig a rend tagjai és a külvilág kapcsolatának erősítése, kommunikáció és értékközvetítés, mondta tájékoztatásul a rendfőnök.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK