2024.05.05., vasárnap - GyörgyiZalaegerszeg időjárása

Archivum

Percenként 13 darab

2011. május 17. kedd, 17:30
Címkék:

Magyar rekordot állított fel az Egerszeg Fesztiválon az a 21 lelkes csapat, amely 30 perc alatt 390 darab prószát sütött, megdöntve ezzel a szervezők elképzeléseit, mely eredetileg egy óra alatt 365 prószával kalkulált.

 

zeg55.jpg

 

Prószasütési rekord Zalaegerszegen

Sebestyén István, a magyarországi rekordok regisztrátora visszajáró vendégként jött Zalaegerszegre, hiszen nemrég hitelesítette az ovis torna magyar rekordját a zalai megyeszékhelyen. Most szintén ő jelentette be a hivatalos eredményt, mely szerint percenként 13 darab prószát sütöttek a csapatok. Ez a sebesség és mennyiség pedig magyar rekord. Igaz, nem is volt e téren mit felülmúlni, de hasonló jellegű rekordok vannak hazánkban. Így Nógrád megyében 24 órán keresztül sütöttek hasonló finomságot, csak főtt krumpliból (6000 darabot).

Kérdésünkre válaszolva megjegyezte: nem valószínű, hogy a Guinness- rekordok könyvébe bekerül ez az adat, mert az angolok számára a prósza, mint olyan, ismeretlen étel, s így kategóriába illeszteni sem tudják. A regisztrátor természetesen nem hivatalos kóstoló alkalmával győződött meg az amatőr szakácsok főztjének ízéről is. Szintén kóstolgatott, de hivatalosan a prószasütő verseny zsűrijének élén, Tóth Endre mesterszakács állt.

A versenyt szervező Keresztury ÁMK csapata meg is tréfálta a mestert, amikoris az általa írt szakácskönyv receptje alapján sütötték a prószát. Erre persze nem lehetett nemet mondani, ahogy a kóstolást segítendő egyéb hungarikumnak sem. Mindezt kellő vidámsággal.

 

zeg54.jpg

 

Ez utóbbival kitűnt egy érdekes nevű csapat, a „Szőke nők” formáció, akik Aranyi Magdolna vezetésével a nevüknek megfelelő hajkoronával és bájjal szorgoskodtak. De nemcsak ők voltak az idén új arcok a fakanál mellett, hanem cégek, vállalkozások képviselői, a ságodi nyugdíjasok, a botfai lányok-asszonyok. Ez utóbbiakat a férfiak is elkísérték, tréfásan megjegyezve, bár nem sokat vétenek a hölgyek, de ha mégis, azt ők gyorsan eltüntetik.

Hibás prószák nemigen akadtak, és a rossz idő ellenére számos „kiéhezett” városlakót vonzottak, s talán érdemes lett volna rekordként rögzíteni a vödörszám fogyó alapanyag mennyiségét is.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK