2024.05.05., vasárnap - GyörgyiZalaegerszeg időjárása

Archivum

Prószasütési rekord

2011. május 31. kedd, 16:59
Címkék:

Magyar rekordot állított fel az Egerszeg Fesztiválon az a 21 lelkes csapat, amely 30 perc alatt 390 darab prószát sütött, megdöntve ezzel a szervezők elképzeléseit, mely eredetileg egy óra alatt 365 prószával kalkulált.
 

 prosza-net.jpg

 Fél óra alatt 390 darab készült

Sebestyén István, a Magyarországi Rekordok regisztrátora visszajáró vendégként jött Zalaegerszegre, ahol  az ovis torna magyar rekordját hitelesítette nemrég. Most szintén ő jelentette be a hivatalos eredményt, mely szerint percenként 13 darab prószát sütöttek a csapatok. Ez a sebesség és mennyiség pedig magyar rekord. Igaz nem is volt e téren mit felülmúlni, de hasonló jellegű rekordok vannak hazánkban. Így Nógrád megyében 24 órán keresztül sütöttek hasonló finomságot, csak főtt krumpliból (6000 darabot).

Kérdésünkre válaszolva megjegyezte, nem valószínű, hogy a Guinness-rekordok könyvébe bekerül ez az adat, mert az angolok számára a prósza ismeretlen étel, s így kategóriába illeszteni sem tudják. A regisztrátor természetesen meggyőződött az amatőr szakácsok főztjének ízéről is.

A prószasütő verseny zsűrijének élén Tóth Endre mesterszakács állt. A versenyt szervező Keresztury ÁMK csapata meg is tréfálta a mestert, mivel az ő receptje alapján sütötték a prószát. Erre persze nem lehetett nemet mondani, ahogy a kóstolást segítendő egyéb hungarikumnak sem. Mindezt kellő vidámsággal.

Ez utóbbival kitűnt egy érdekes nevű csapat, a „Szőke nők” formáció, akik Aranyi Magdolna vezetésével, a nevüknek megfelelő hajkoronával és bájjal szorgoskodtak. De nemcsak ők voltak  idén új arcok a fakanál mellett, hanem cégek, vállalkozások képviselői, a ságodi nyugdíjasok, a botfai lányok–asszonyok. 

Hibás prószák nem igen akadtak, és a rossz idő ellenére számos „kiéhezett” városlakót vonzottak, s talán érdemes lett volna rekordként rögzíteni a vödörszám fogyó alapanyag mennyiségét is.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK