2024.05.03., péntek - Tímea, IrmaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Raktározás és prezentáció egy térben

2013. július 01. hétfő, 13:03
Címkék:

A Múzeumok éjszakáján láthatta először a nagyközönség a zalaegerszegi Göcseji Múzeum megújult földszinti és emeleti tereit. Az egykori raktárak helyén egy uniós pályázatnak köszönhetően modern látványraktárak és múzeumpedagógiai oktatótermek létesültek. A projekttel több ezer - eddig a raktárak mélyén pihenő - műtárgy válik láthatóvá; elsősorban a múzeumi foglalkozásokra érkező gyerekek előtt.

latvanytar 1


Szeptemberre elkészülnek a látványraktárak

Némi előkészület után azonban a felnőtt látogatók is megtekinthetik majd a gyűjteményt - avatott be a részletekbe Varju András műtárgyvédelmi és műszaki osztályvezető. Érdeklődésünkre elmondta: a Múzeumok éjszakája a főpróbája volt a látványraktárak, és az új termek bemutatásának. Úgy tűnt, hogy a közönség szívesen fogadta a változást, s örömmel böngészte a megnyílt tárak anyagait. A bemutató persze még korántsem volt teljes, hiszen a fotótár még nem készült el, és a multimédiás tárlatvezetőket - amiket digitális pontokról mobiltelefonra is le lehet majd tölteni - is csak a nyár folyamán szerelik fel.

A termek műszaki átadása azonban megtörtént, a tárgyak a látványraktárak kritériumainak megfelelő tárlókba kerültek, melyek ráadásul műtárgyvédelmi szempontból előnyösebbek is az eddigi helyüknél. Vagyis egyszerre, és egy helyen valósul meg a múzeumi munka két fontos eleme: a raktározás és a prezentáció.

latvanytar 2

Speciális, fiókos tárlók segítik a kutatást a papírtárban

"Az alsó szinten hat, a felső szinten négy új terem nyílt, mely két oktatótermet (művészettörténeti és régészeti-néprajzi) is magába foglal. A földszinten stíltár, szobortár, valamint papír- és fotótár, az emeleten pedig játék-, etno- és archeotár fogadja majd a diákokat és a látogatókat. A beruházással együtt megtörtént a múzeum épületének akadálymentesítése is" - folytatta az osztályvezető. Hozzátette: a szeptemberi iskolakezdésre szeretnék teljesen felszerelni a termeket. A következő hetek, hónapok feladata lesz az is, hogy a múzeum nyitvatartási idejébe, és látogatási rendjébe illesszék a látványtárak megtekintését. Ez főleg a felnőtt látogatókat, csoportokat érinti, hiszen a termek leginkább a múzeumpedagógiai foglalkozásokra érkező diákoknak készültek.

A látványtárak tematikája egyértelmű, csupán a stíltár lóg ki kicsit a sorból, hiszen ott különböző stílusú és korú műtárgyakat láthatnak majd a vendégek. Dr. Kostyál László művészettörténész, az intézmény igazgató-helyettese ezzel kapcsolatban elmondta: az iparművészeti gyűjtemény java részét tartalmazza ez a látványraktár. Az összkép "eklektikusságát" pedig az okozza, hogy egy 1975-ben megvásárolt magángyűjtemény darabjai alkotják a kollekció jó részét. Hertelendy László - Zalából Budapestre származott gyűjtő - elsősorban bútorokat, szobadíszeket, használati tárgyakat vásárolt, de festmények, szobrok, grafikák is színesítik a stíltárat.

latvanytar 3

A fotótár még kialakításra vár

"Szenvedélyes gyűjtő volt; szinte mindenféle szalontárgyat gyűjtött. Sok esetben nem tudunk semmit a tárgyak eredetéről, vagyis hogy Hertelendy honnan gyűjthette be az egyes darabokat. Persze a stílus, a kivitelezés és a díszítés sok mindent elárul" - folytatta a művészettörténész.

A most kialakított új terekben nem hagyományos - ám Európa-szerte is népszerű - kiállítási környezetben ismerkedhetnek majd a betérők a múzeum gyűjteményével.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK