2024.05.04., szombat - Mónika, FlóriánZalaegerszeg időjárása

Archivum

Ruháit az anyag ihleti

2013. október 21. hétfő, 16:07
Címkék:

Anyaga: impregnált. Mégsem robusztus, hanem nőies. Nem sportruházat, de kényelmes, és elegáns. Vízlepergető anyagból szinte bármi készülhet: kabát, nadrág, szoknya, sőt egy egész kollekció. Csak fantázia kérdése. Sustik Kriszta ruhatervező ruháit sokszor az anyag ihleti. Ruhái menet közben alakulnak, formálódnak; gyakran egyik pillanatról a másikra jut eszébe valami új ötlet.

sustik 1

Vízlepergető, futurisztikus kollekció

A zalaegerszegi divattervező a Kölcsey-gimnázium után a budapesti Rotschild Klári Ruhatervező Iskolában tanult, majd a szombathelyi főiskola rajz szakán szerzett diplomát. Néhány évig Bécsben élt, most átmenetileg ismét szülővárosában alkot. Ruháival - hol egyénileg, hol csoportosan - már főiskolás kora óta szerepel különféle bemutatókon.

sustik 2

Sustik Kriszta

A közönség láthatta már a Sziget Fesztiválon, a Millenáris Parkban, társaival együtt pedig részt vettek a Color Arts Fesztiválon, a Grabowsky klubban, rendszeresen szerveztek divatbemutatókhoz kötődő projekteket Szombathelyen és Kőszegen, ahol gyakran a zene is főszerepet kapott a prezentáció során, hiszen ez is nagyon fontos volt számukra. Tervezett fellépőruhát Alba Hyseni énekesnőnek, de egy bécsi ritmikus gimnasztika csoportnak is. Emellett estélyi- és esküvői ruhákat is készített megrendelésre az osztrák fővárosban.

Legújabb kollekciójával bekerült a fővárosi WAMP+ pályázatára, így ruhái kiemelt standokon kapnak megjelenési lehetőséget. A korábbi színes, fodros darabokhoz képest most sokkal letisztultabb formák és színek jellemzik munkáit, néhol meglepő és váratlan zsebekkel, hajtásokkal, csuklyákkal.

sustik 3

- Nagyon szeretem a science fiction-t és a szürreális, nem földhözragadt történeteket, melyek kizökkentik az embert a hétköznapokból. Imádom például Boris Vian és Philip K. Dick könyveit. Szívesen terveznék ilyen jellegű filmekhez ruhákat - mondja.

Kund Barbara sminkessel, Burg Ákos fotóssal (mellékelt kép) nagyon jó csapatot alkotnak; sokszor direkt nem-hordható alkotások születnek.

- Időnként jó elszállni! Ebben a szakmában is - mint minden alkotó vagy művészeti tevékenységben - fontos, hogy az ember kiélhesse magát. A divattervezők ilyenkor néha bizarr ötletekkel is képesek előállni, csupán a fotózás, vagy a happening kedvéért, de ez is része a munkának. Így született például a "buborékos" (csuklyás) ruha-tervem is. A befektetett energia persze nem megy kárba, hiszen sokszor az eredeti formákon finomítva, megszületik egy új, és hordható darab vagy kollekció.

sustik 4

Sustik Kriszta az utóbbi időben a vízlepergető anyagra kapott rá. Ez azért is különleges, mert az impregnált ruhákról a legkevésbé sem a nőies formák, sokkal inkább a sportruházat jut az ember eszébe. Pedig - ahogy mondja - nagyon jól formálható anyagról van szó, amiben rengeteg lehetőség rejlik. Egy izgalmas csuklyával, vagy gumírozással fűszerezve nemcsak praktikus, hanem elegáns, és egyedi hangulatú darabok születhetnek.

sustik 5

Sportos és elegáns viselet, ösztönös formaalakítás - röviden így lehetne összegezni a tervező eddigi munkáit. Mindezt áthatja a szabadság; mely a tervezési folyamat kötetlenségét éppúgy jelenti, mint azt, hogy Kriszta mostanság nem szereti a helyhez kötöttséget. Néhány hét Bécs, néhány nap Budapest, aztán újra Nyugat-Dunántúl. Hamarosan Hévízen is kaphatók lesznek ruhái. Az internet és a közösségi portálok pedig szintén jó területek: kapcsolatépítésre és árusításra egyaránt. Hogy elkészült e már a jövő évi tavaszi/nyári kollekcióval? Mint mondja nem az évszakok határozzák meg a tervezést, nála nincs konkrét szezon. Ötlet van, ami csak úgy jön, és akkor dolgozni kell.

(Divatfotók: Burg Ákos és Nemesházi Péter)

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK