2024.05.15., szerda - Zsófia, SzonjaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Szakmai sikerek, anyagi gondok

2011. március 01. kedd, 17:22
Címkék:

Egy éve vezeti a Hevesi Sándor Színházat dr. Besenczi Árpád. A direktor úgy érzi, sűrű volt az elmúlt időszak, de jól érzi magát Zalaegerszegen. Összetartó társulatot irányít, s elégedett az eddigi munkával. Szép sikereket tudhatnak maguk mögött. Az igazgatói feladatok dacára, még mindig elsősorban színésznek tartja magát. Havonta körülbelül 20–22-szer áll színpadra. Zalaegerszegen kívül Pécsett és Budapesten is játszik.

 

Évértékelés Besenczi Árpáddal, a Hevesi-színház igazgatójával

Besenczi ÁrpádJó kritikákat kapott az évadot indító Csehov-mű, a Cseresznyéskert, ahol bemutatkozhattak a társulat új tagjai is. Nagy dobás volt a főleg gyerekeknek szóló Kisfiú meg az oroszlánok című zenés mesejáték, melyet május 8-án a fővárosi Thália Színházban láthat a közönség, hiszen a darab meghívást kapott a Rivalda Fesztiválra.

Hasonló szakmai és közönségsikereket ért el a Minden jót, Elling! színmű is, mely március 20-án a Merlin Színházban vendégeskedik. A két legutóbbi színdarabot – a Liliomfit és a Primadonnákat – pedig folyamatosan telt ház előtt játszották. Üröm az örömben: a színház anyagi problémákkal küzd, emiatt megszorító intézkedéseket vezettek be.

– A közelmúltban fogadta el a város az ez évi költségvetést. A közgyűlésen kérte a fenntartót illetve a polgármestert, hogy próbáljanak mentőövet nyújtani a színháznak. Ekkora a baj?
– Valóban, a színház költségvetésének tervezésekor jelentős hiány mutatkozott. Ez tavaly sem volt másképp, ám akkor egy úgynevezett uniós áfának köszönhetően tudtuk pótolni a hiányzó összeget.

Most az önkormányzattól próbáltunk segítséget kérni, ám sajnos jelenleg ők sem tudnak pluszforrást biztosítani. Örülünk viszont, hogy idén is annyi támogatást kapunk a várostól, mint eddig, sőt az infláció mértékével emelték is az összeget. A pénz ettől még kevés, emiatt a múlt héten összehívtam a szakszervezeti és közalkalmazotti tanácsot, ahol kompromisszumos megoldásként megszorításokat vezettünk be.

– Ezt a közönség is érzi majd, vagy csak a társulat?
– Mindkettő, bár bízom benne, hogy az előbbiek kevésbé. Az tény, hogy a következő évadban lehet majd számítani minimális jegy- és bérletáremelésre. Ami a társulatot illeti: a kollégáktól megvontuk az étkezési utalványokat, valamint a munkáltatói döntés alapján adható bérből is elvettünk egy bizonyos százalékot.

A következő évadban nem tudunk új stúdiódarabot bemutatni, színen marad viszont a Minden jót, Elling! és a Scapin furfangjai. Takarékossági okokból a Mennyből a hulla című előadás jövőre bérletes lesz. Szerencsére nagyon jó és megértő a társulat, így elfogadták a vezetőség döntéseit.

– A problémák gyökere az előadó-művészeti törvényben rejlik. Néző- és előadásszám alapján kapják a vidéki színházak a normatív támogatást. Várható törvénymódosítás?
– Egyelőre nem tudok róla, de reménykedünk. Készültek már tervezetek a törvény módosítására, ám még folynak a tárgyalások és az egyeztetések. Hosszú távon azonban nem megy, hogy egy Zalaegerszeg méretű város ugyanolyan kondíciókkal induljon a színházfinanszírozás terén, mint mondjuk Pécs, vagy Debrecen, ahol nemcsak a város lélekszáma nagyobb, hanem a színházak befogadóképessége és előadásszáma is.

– A megyei önkormányzat elnöke jelezte: ha jövőre nem változik a megyék szorult helyzete, kiszáll a bábszínház és a Hevesi Sándor Színház támogatásából.
– Ez most egyelőre nem téma. Majd ha tényleg így alakul, meglátjuk, mit tehetünk. Menekülési tervek mindig vannak. Akkor is lesz színház, és fogunk játszani!

– Van önben némi csalódás, vagy még tart a kezdeti lendület?
– Nem csalódtam semmiben, hiszen a problémák ellenére sok öröm is ért minket. A nézőszámunk már most meghaladja a tavalyi évét. A zalai közönség nagyon fogékony, köszönhetően a nagy elődök – Ruszt József, Halasi Imre, Bagó Bertalan és Bereményi Géza – munkásságának és szemléletének.

Szerencsére vannak támogatóink is, így ebből van némi bevételünk. A fiatalokat viszont meg kell szólítani, be kell hívni őket a színházba! Ezt szolgálja az iskolaszínházi programunk, a beavató előadások és a nemrég lezajlott Ádámok és Évák projekt, ami hatalmas siker volt. Persze vannak hiányosságok is. Nem jut most pénz fejlesztésekre, felújításokra, és hosszú távon helyet kell találni a stúdiószínházi előadásoknak is.

– A hátralévő bemutatókon túl, készül még valamire a teátrum ebben az évadban?
– Sok tervünk van, és több programunk is lesz még. Márciusban jön például Sándor György humoralista. A májusi gyereknapra egy fantasztikus darabbal készülünk: Presser Gábor és Varró Dániel Túl a Maszathegyen című musical-jét mutatjuk be. Ez lesz egyébként a jövő évad gyerekdarabja is. Készülnek a következő egy év előadásainak tervei is.

Annyit elárulhatok, hogy a struktúra nem változik, a nyitó előadás pedig október 7-én Shakespeare: Vízkereszt, vagy bánom is én című komédiája lesz Nádasdy Ádám fordításában, Csiszár Imre rendezésében. Szeretnénk erősíteni a határon túli kapcsolatainkat. A marosvásárhelyi színházzal készülünk egyfajta kapcsolatfelvételre, ami színész- illetve előadáscserét jelent majd. Jó lenne nyitni a lendvai teátrum felé is.

Engem egyébként még mindig az a cél motivál, amiért vállalkoztam a színház vezetésére: nyitott és szerethető színházat szeretnék a zalai közönségnek! Jöjjenek be az emberek az előadásokra, és beszéljenek róla másnap! Akár a piacon, akár a húsboltban, akár a hivatalokban, teljesen mindegy. Ha egy színésznek sikere van este, az az igazi „morfium”. Én ebben hiszek!

 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK