2024.05.03., péntek - Tímea, IrmaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Szerethető Múzeum óvodától középiskoláig

2013. július 03. szerda, 20:10
Címkék:

A Göcseji Múzeum a TÁMOP által finanszírozott Szerethető Múzeum program (TÁMOP 3.2.12/1-2012-0140) keretében, tizennégy oktatási intézménnyel kötött együttműködési megállapodást, melynek részeként a diákok izgalmas múzeumi órákon vehetnek részt ebben az évben.

szeretheto-pr 3

Több mint 800 diák vett eddig részt a foglalkozásokon

A Göcseji Múzeum már több mint egy évtizede szervez és rendez olyan programokat, melyek Zalaegerszeg kulturális életét színesítik, s ezekben a múzeumpedagógia már hosszú évek óta jelen van. A közel 28 millió forint összköltségű Szerethető Múzeum projekt több korosztály (óvodások, általános- és középiskolások) számára kínál tanórán kívüli elfoglaltságot, melyek szakkörök és témanapok formájában valósulnak meg. A foglalkozások 2013 januárjában indultak. Azóta összesen 860 diák látogatott el az órákra, s az intézmény összesen 17 szakkört és 23 témanapot szervezett a gyerekeknek.

Kissné Kovács Ágnes projektmenedzser elmondta: a program zárásáig (2014. márciusa) várhatóan 1775 gyermek fordul majd meg összesen a múzeumban. A cél az volt, hogy az iskolák oktatási programjaihoz igazítsák a múzeumi órákat, ám ezeknek a speciális foglalkozásoknak a menete és módszertana eltér az iskolai tanóráktól. A hétféle szakkör, és kilencféle témanap a régészet, a történelem -és helytörténet, a néphagyományok, a technikatörténet, fotótörténet, képzőművészet, valamint a fazekasság, a középkori várak -és templomok világába kalauzolja el a diákokat. Egy drámapedagógiai szakkörön megismerkedhetnek Mátyás király korával, egy máik foglalkozás pedig Deák Ferenc életén keresztül a reformkorról ad hasznos ismereteket, de Németh János keramikusművésszel is találkozhatnak a résztvevők.

szeretheto-pr 4

A múzeumi órák nem unalmas előadásokból állnak, hanem játékos, interaktív foglalkozásokból, ahol sok esetben a gyerekek maguk is részesei a történetnek, vagy kipróbálhatják a tudományos- és kutatómunkák egy-egy szegmensét. A témanapok pedig kalandos kirándulásokra invitálják a gyerekeket. A diákok egy-egy túra alkalmával ellátogatnak például Tátika várába, vagy a Budai várba, de bejárják Zala megye történelmi múlttal rendelkező helyszíneit is. A "Gazdálkodj Ökosan" témanap, pedig a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban zajlik, ahol a környezettudatos életmódról hallhatnak érdekességeket a gyerekek.

A projektvezető elmondta: a múzeumi órák sorában újdonság a technikatörténeti szakkör, mely a 200 évvel ezelőtt élt mérnökök világát ismerteti meg a tanulókkal. Gyönyörű, kéziratos térképeket, fényképezés előtti korból származó dokumentumokat, korabeli mértékegységeket és mérőeszközöket ismerhetnek meg a gyerekek, melyeket ki is próbálhatnak.

Az órákon a múzeum által megrendelt és kifejlesztetett oktatási módszertani segédanyagok, és egy foglalkoztató füzet segíti a munkát.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK