2024.05.05., vasárnap - GyörgyiZalaegerszeg időjárása

Archivum

Szoborból ajándéktárgy?

2011. május 03. kedd, 09:11
Címkék:

A „8900 Zalaegerszeg” formula teljesen természetes. A 8900 Design, viszont már kevésbé. Annyi azért sejthető, hogy valamiféle helyi formatervezésről van szó.

 

 zeg63.jpg

 

Egyedi kezdeményezés az Adyban

Ez esetben egy olyan egyedi kezdeményezésről, ahol köztéri alkotások válnak ajándéktárgyakká. Miután átestek némi „szűrőn” és „fazonigazításon”. A szűrő pedig nem más, mint a gyerekek látásmódja és fantáziája. Az Ady-iskola diákjai ugyanis zalaegerszegi köztéri szobrokról készítettek gyerekrajzokat, amelyeket aztán pólókra, bögrékre, képeslapokra és könyvjelzőkre nyomtattak. Így kapcsolódik össze oktatás, közcél és magántőke. A vicces és mutatós darabokat ugyanis meg lehet vásárolni, a befolyt összeggel pedig az iskola alapítványa is támogatásban részesül.

A 8900 Design ötletgazdája Tóth Norbert, az iskola művész-tanára volt, akinek kezdeményezésére egy kiállítást, pontosabban egy termékbemutatót is szerveztek az elmúlt héten az iskola aulájában. A kiállított rajzokat – melyek az ajándéktárgyak „alapanyagául” szolgáltak – a 2. b, 4. b, 5. b osztály tanulói, valamint a 2007-es nyári alkotótábor résztvevői készítették Nagy Szilvia rajztanár instrukcióival.

A tárlatnyitón az iskola egykori tanulója, Balaicz Zoltán alpolgármester mondott köszöntőt, üdvözölve a megyében unikumnak számító kezdeményezést. Mint mondta: adys diáknak lenni önmagában egy érték, hiszen a megye egyetlen olyan középiskolájáról van szó, ahol művészeti képzés folyik. Bár nem lesz mindenkiből képzőművész, építész vagy formatervező, az itt végzett diákok egy olyan plusztudást kapnak, amely egész életükre és szemléletükre hatással lesz.

A tárlatot dr. Németh József nyugalmazott múzeumigazgató, az „Egerszegi örökség” című könyv szerkesztője nyitotta meg. Bevallotta: először furcsállta az ötletet, s nem is nagyon tudta elképzelni, hogy ezek a szobrok, illetve a róluk készült rajzok hogyan mutatnak majd pólókon és bögréken.

 

zeg64.jpg

 

Végignézve a kiállítást azonban meghatódott; úgy érzi, nagyon jó dolog az, hogy gyerekeket és kamaszokat arra buzdítanak, hogy tanulmányozzák a város köztéri alkotásait, majd a 21. század technikai lehetőségeit kihasználva ajándéktárgyak is készülhetnek Zalaegerszeg értékeiből. Újrateremtve ezzel mindazt, ami a helyieknek fontos.

A gyerekrajzoknak és a formatervezésnek köszönhetően ezentúl pólón és bögrén is láthatjuk Kisfaludi Strobl Zsigmond Íjászát, Liliomát és Kis makrancosát, Farkas Ferenc Ady Endréről készült mellszobrát, Fischer György Országépítőjét, Szabolcs Péter Tulipános díszkútját, valamint a Deák- és a Csány-szobrot is. Persze mindezt olyan változatban, ahogy a diákok látják őket.

Az egyedi alkotások a Göcseji Múzeumban és a Tourinform-irodában megvásárolhatók. További információ, és a webshop a www.8900design.eu oldalon található.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK