2024.04.29., hétfő - PéterZalaegerszeg időjárása

Archivum

Sztálin utolsó hónapjai

2013. március 07. csütörtök, 10:31
Címkék:

Joszif Visszarionovics Sztálin paranoiás, jó képességű, okos, de nem értelmiségi ember volt. Életében szinte minden a hazugság köré épült, notórius hazudozó volt; még születési évére vonatkozóan is többféle variáció létezett. A Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban az elmúlt héten Kun Miklós történész professzor tartott előadás Sztálin életének utolsó hónapjairól, tavaly megjelent legújabb kötete, a Sztálin alkonya kapcsán. A szerzőt - a szépszámú érdeklődő mellett - Kiss Gábor könyvtárigazgató, és Vigh László országgyűlési képviselő köszöntötte.

sztalin

Kun Miklós történész Zalaegerszegen

Kun Miklós elöljáróban elmondta: 20-25 évvel ezelőtt döntötte el, hogy Sztálin életével érdemes mélyebben is foglalkozni. A rendszerváltozást követően megnyíltak a levéltárak, nemcsak Magyarországon, hanem a volt Szovjetunióban is, így rengeteg időt töltött Moszkvában Sztálin hagyatékának tanulmányozásával. Megkapta a lehetőséget ahhoz, hogy a diktátor családjára és ifjúságára vonatkozó anyagokat gyűjtsön, sőt néhány rokonával és közelebbi ismerősével is megismerkedhetett. A kutatómunka eredményeképpen félszáznál is több emberrel készített mélyinterjút, melynek jó részét még fel sem dolgozta teljesen.

kun 2

Vigh László Kun Miklós társaságában

A Sztálin alkonya című, 550 oldalas, fotókkal gazdagon illusztrált kötet az 1930-as évek végétől tekinti át a szovjet vezér életét, a sztálini korszak számos szereplőjét és szemtanúját is megszólaltatva a könyvben. Ahogyan azt Kiss Gábor is megjegyezte: nemcsak egy egyszerű történelemkönyvet tarthat kezében az olvasó, hiszen egy informatív, és - a levéltári források ellenére - nagyon olvasmányos munkáról van szó.

A könyvbemutatón a szerző főleg Sztálin utolsó három hónapjáról, vagyis az 1952 szilvesztere, és az 1953. március 5-én bekövetkezett halála közötti időszakról beszélt. Ahogy maga is fogalmazott, néha kicsit "elkalandozva" az eredeti témától - de mint mondta - csak némi kitérőkkel tudja igazán érzékeltetni a korszak hangulatát és történéseit.

kun 3

Kiss Gábor könyvtárigazgató méltatta a kötetet

Sztálin utolsó éveire már nagyon legyengült, munkabírása megcsappant, köszönhetően korábbi agyvérzésének, és az életmódjának. Emiatt a negyvenes évek közepétől négy-öt hónapot szabadságon töltött, a Fekete-tenger partján. Utolsó szilveszterén egyedül volt, a hátralévő bő két hónapban pedig többek között a náci korszak német filmgyűjteményével szórakoztatta magát. Érdekes, hogy míg ezeket a szovjet mozikban nem lehetett vetíteni, a gyárakban, munkaidő után, de ott is csak úgy, ha előtte egy pártvezető "tájékoztatta" a nézőket, hogy milyen szemmel is célszerű a filmet nézni.

kun 4

Kun Miklós 25 éve a diktátor életét kutatja

A történész elmondta: Sztálin életével foglalkozni nem egyszerű feladat; nemcsak az adrenalinszintet emeli meg a kutatómunka, hanem néha bizony az idegeknek sem tesz jót a tényanyag feltárása.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK