2024.05.03., péntek - Tímea, IrmaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Új művek a műtermekből

2012. január 22. vasárnap, 20:59
Címkék:

Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én fejezte be a Himnusz kéziratát, ennek tiszteletére 1989 óta e napon ünnepeljük a Magyar Kultúra Napját. Zalaegerszegen az elmúlt hét végén több programmal is megemlékeztek a jeles alkalomról. Pénteken Kun Éva keramikusművész kiállításával vette kezdetét a kultúra napi rendezvénysorozat a Keresztury Dezső ÁMK-ban, majd a Hevesi Sándor Színház nézőtéri galériájában megnyílt az II. Sajtófotó kiállítás, mely öt helyi fotóriporter (Katona Tibor, Ohr Tibor, Pezzetta Umberto, Seres Péter és Varga György) objektívjén keresztül ad ízelítő az elmúlt év eseményeiről.

 

Változatos programok a kultúra napján

 

kult-nap

Huszonnégy képzőművész alkotásaiból nyílt tárlat

 

Vasárnap a II. Zalaegerszegi Szalon kollektív képzőművészeti tárlattal folytatódott a program a Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben. A huszonnégy megyeszékhelyi képzőművész legújabb alkotásait felvonultató kiállítást Gyutai Csaba polgármester nyitotta meg. Mint fogalmazott: sokszínű és eredeti a zalaegerszegi kulturális élet, s ez a gazdagság figyelhető meg a most bemutatott munkákon is. A "szalon" életre hívásának körülményeit felidézve elmondta, hogy néhány évvel ezelőtt megpróbálkoztak egy olyan programmal, mely a megye művészeit sorakoztatta fel hasonló módon - ez volt a Zalai Tárlat -, ám ez hosszútávon nem járt sikerrel. Ekkor fogalmazódott meg a Zalaegerszegi Szalon gondolata, mely a képzőművészet aktuális irányzataiból ad ízelítőt, mégpedig az itt élő és alkotó művészek munkáin keresztül.

        kult-nap 1  Gyutai Csaba a város színes kulturális életéről beszélt

 

A tárlatot Péntek Imre költő, művészeti író, a Pannon Tükör főszerkesztője nyitotta meg. Mint mondta: felsorakozik most a helyi művészeti élet színe-java, s kikerültek az új művek a műtermekből. Láthatunk többek között klasszikus mestereket (Budaházy Tibor, Szényi Zoltán), álomszerű realitást (Frimmel Gyula), történeti látomást (Buday Mihály), szecessziós motívumokat (Németh Miklós), míg a fiatalok inkább radikálisabb elgondolásokkal jelentkeztek. Tóth Norbert akt tanulmányokat festett medve sajt-dobozokba, Monok Balázs saját halotti maszkjától vesz "végső búcsút", Borbás Helga vörösen izzó színekből bontja ki a nőiséget, László Edina pedig szürke szövetből készült installációval "építi fel" az USÁ-t.

Farkasi Csilla a zsinagóga leköszönő igazgatója, a program szervezője elmondta: örül, hogy idén is színvonalas alkotásokat és új kezdeményezéseket mutathatnak be. Üröm az örömben, hogy a mostani Zalaegerszegi Szalon anyagából a nehéz gazdasági helyzet miatt nem sikerült katalógust megjelentetni, s az előző kollektív tárlattal ellentétben idén díjakat sem adtak át.

kult-nap 2

Péntek Imre (középen) és Bencze Lajos (balról) Szemes Péter kötetét méltatták

 

A kultúra napi program könyvbemutatóval folytatódott a Hevesi Sándor Színházban. Szemes Péter (esztéta, a Pannon Tükör főszerkesztő-helyettese) "Művek felé" című irodalomkritikai kötetét Bencze Lajos költő ajánlotta az érdeklődők figyelmébe. A szerző 2004 óta publikál különböző folyóiratokban, fő területe a határon túli, emigráns valamint a zalai, illetve muravidéki kortárs irodalom.

kultnap 3

Siklósi Vilmos és felesége vehették át a "Kultúra Mecénása" díjat

 

A Magyar Kultúra Napjára rendezett színházi gálaesten dr. Szabó Ferenc jezsuita szerzetes, teológus, irodalomtörténész mondott ünnepi beszédet. Az eseményen került átadásra a hagyományos "Kultúra Mecénása" díj, melyet ezúttal Siklósi Vilmos és Siklósi Vilmosné vehetett át.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK