2024.05.04., szombat - Mónika, FlóriánZalaegerszeg időjárása

Archivum

Új struktúrához új dizájn

2014. április 02. szerda, 14:17
Címkék:

Új arculattal indítja a tavaszt a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár (DFMVK). A változtatásra többek között azért volt szükség, mert tavaly a megyei és a városi könyvtár összevont intézményként, a zalaegerszegi önkormányzat fenntartása alá került. A megyeszékhelyi könyvtár felel továbbá a megyei könyvtári ellátás megszervezéséért is. Ez a hármas funkció új, egységes arculatot kívánt. A részletekről sajtótájékoztatón számolt be Kiss Gábor, a DFMVK igazgatója.

konyvtar-arculat 1

Egységes arculatot kapott a könyvtár

Mint mondta: az új logó, a hamarosan induló megújult weboldal és a könyvtárat bemutató színes kiadvány már az intézmény hármasságát tükrözi. Ez annyit jelent, hogy az eddigiekhez hasonlóan megyei könyvtárként működnek tovább, ám a József Attila Könyvtár beintegrálásával városi funkciókat is ellátnak. A törvényi előírásoknak megfelelően pedig ők a felelősei a megyei Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer működtetésének is.

Érdekes, hogy mindössze 50 munkatárs áll rendelkezésre a szerteágazó feladatok elvégzésére. Mikor 1992-ben Kiss Gábor lett könyvtárigazgató, csak a Deák Ferenc könyvtárban dolgoztak ennyien – emlékezett vissza az intézmény vezetője.

konyvtar-arculat 2

A mostani új arculat – melyet Orbán Ildikó grafikus tervezett – egy sokkal frissebb, modernebb és dinamikusabb képet fest a könyvtárról. Ennek megfelelően a megújuló honlap (melynek domain-neve ezentúl dfmvk lesz) nemcsak áttekinthetőbbé válik, hanem napjaink mobileszközeivel is kompatibilis lesz.

A tavalyi szervezeti átalakításokkal kapcsolatban az igazgató úgy nyilatkozott: az egyik legnehezebb feladat épp a József Attila Tagkönyvtár a Deák Ferenc-könyvtár adatbázisának egységesítése volt. A komplex rendszernek nyolcezer olvasót kell kiszolgálnia. Az átalakítást az önkormányzat is támogatta 2 millió forinttal. Bár még vannak illeszkedési problémák, a komplex adatbázis hamarosan elkészül, és a két intézmény között létrejön az internetes kapcsolat is.

konyvtar-arculat 3

Kiss Gábor utalt arra, hogy bár csökken a beiratkozások száma, az összes forgalmuk növekedést mutat. A kölcsönzésen kívül sok olvasó keresi fel a könyvtárat az újságok, folyóiratok, filmek miatt, de az internetes szolgáltatások is népszerűek. Az intézmény arra is törekszik, hogy minél több kulturális programot, irodalmi találkozót szervezzenek. Igyekeznek minden korosztályt megcélozni, ám a fókuszban a gyerekek és a diákok állnak. Hangsúlyos a könyvtár helyismereti tevékenysége is: folyamatosan restaurálják a régi kiadványokat, például korabeli sajtótermékeket.

A könyvtár idén három nagyobb eseményre is készül: Keresztury Dezső születésének 110.-, az I. Világháború kitörésének 100., valamint Zrínyi Miklós halálának 350. évfordulójára. Az ünnepségeket más érdekelt intézményekkel közösen szervezik meg.

konyvtar-arculat 4

A sajtótájékoztatón a megyei könyvtári ellátás megszervezéséről Sebestyénné Horváth Margit csoportvezető számolt be. Mint mondta, tavaly országszerte átalakult a kistelepülési ellátás. Az 5000 fő lakos alatti településeken létrejöttek a Könyvtári Információs Közösségi Helyek. Zalában ez 236 települést, és egy várost (Pacsa) érint. Cél a kistelepülési ellátás színvonalának javítása, az információszolgáltatás és a digitális hozzáférés fejlesztése. A működésre több mint 167 millió forintot biztosít az állam is. A rendszer előnye többek között, hogy a boltinál alacsonyabb áron tudnak könyveket vásárolni a kistelepülési könyvtárak javára. A hosszú távú feladatok közé tartozik többek között a leromlott állapotú vidéki könyvtárak épületének felújítása.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK