2024.05.04., szombat - Mónika, FlóriánZalaegerszeg időjárása

Archivum

Uniós vetélkedő: második fordulóban a kölcseysek

2013. november 28. csütörtök, 15:51
Címkék:

2013 a Polgárok Európai Éve, amelynek alkalmából nemzetközi vetélkedősorozatra invitálták a középiskolák 9-11 évfolyamos 5-6 fős diákcsoportjait. Magyarországon kívül Horvátország, Lengyelország, Szlovákia és Szlovénia szerepel a résztvevő országok között.

A Versenyben a jogokért elnevezésű vetélkedő angol nyelven zajlik. Legfőbb célja, hogy az Európai Unió fiatal polgárai megismerjék, felfedezzék az Unió lényegét, megértsék, átlássák működését, az Alapjogi Charta által biztosított alapvető jogokon keresztül tudatosabb, magabiztosabb uniós polgár váljon belőlük. A Zalaegerszegi Kölcsey Ferenc Gimnáziumot a mi 5 tagú csapatunk képviseli: Kulcsár Bálint, Pusztai Ákos, Tóth Eszter, Vas Réka Patrícia, Végh Alexandra - a 9/B. angol két tanítási nyelvű osztályból. Földrajz tanárunk, Gergály Gabriella irányításával készültünk fel az első megmérettetésre, melyre október 25-én került sor.

Az első fordulóban esszét írtunk lakóhelyünk és az Unió kapcsolatáról, és kitöltöttünk egy online tesztet, amelyben megmutathattuk, mennyi alapismeretünk van az Európai Unióról, valamint hazánknak az EU-ban elfoglalt helyéről. Csapatunk tanárunkkal folyamatosan konzultálva, nagy egyetértésben, lelkesen készült, ennek köszönhetően sikeresen teljesítettük az első szintet, és továbbjutottunk a következő fordulóra, melynek témája: "Én, mint EU-polgár". A kérdések arra irányulnak, hogy milyen jogok és kötelezettségek vonatkoznak az EU-tagállamok polgáraira egy másik EU-tagállamban.

kolcsey

Az online teszt előtt két feladatot kell teljesítenünk: a versenyt és a csapatunkat bemutató, a Youtube feltöltendő rövidfilmet készítünk, illetve híradást adunk a vetélkedőről a helyi médiában. Itt már a régiók legjobbjai küzdenek a nemzeti döntőbe kerülésért, ahol majd kreatív feladatok megoldásával kell harcolni a végső, Budapesten megrendezendő nemzetközi döntőbe jutásért. A győztes csapat fődíja 5 napos Brüsszeli jutalomút.

Addig még rengeteg akadályt kell leküzdenünk, temérdek új ismerettel, információval gazdagodunk. Megteszünk minden tőlünk telhetőt, hogy eljussunk Brüsszelbe és az ott működő Európai Parlamentbe, ahol szemtanúi lehetünk az ott folyó fontos munkának.

Sok sikert, jó felkészülést kívánunk valamennyi versenyben résztvevő csapatnak, találkozunk a döntőben!

Zalaegerszegi Kölcsey Ferenc Gimnázium csapata

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK