2024.05.03., péntek - Tímea, IrmaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Zenéről a zene világnapján

2013. szeptember 30. hétfő, 18:33
Címkék:

A rock örök és halhatatlan, sokan mégis bedugják a fülüket, ha meghallanak egy dübörgősebb nótát. Van, aki rajong az operett slágerekért, míg mások sikítófrászt kapnak a csacska dalocskáktól. Valaki komolyzenében utazik, van, aki a drum and bass-től gyorsul fel. A diszkósokat meg sokan utálják, ám a műfaj akkor is töretlen népszerűségnek örvend a hetvenes évek diszkóláza óta. Legyünk akár botfülűek, akár aranytorkúak, a zene része az életünknek.

zene 1

Illusztráció (Szakcsi Lakatos Béla 2013-as zalaegerszegi koncertje)

Stílusok és hanghatások

Hogy mitől függ, mi számunkra a harmonikus - ha kell pihentető, ha kell felrázó, energetizáló - muzsika? Sok tudós (biztos néhány brit is) kutatta az okát. Talán a fülünkben, talán az idegrendszerünkben, vagy magában a személyisünkben, vérmérsékletünkben van a válasz. Lehet, hogy a neveltetéstől, az elsődleges élményektől is függ. Még olyan véleményeket is olvasni, hogy a rendszeres zenehallgatásnak fiatalító hatása van, hiszen az folyamatosan pozitív energiákat mozgósít.

Akárhogy is legyen, egy biztos: október 1-je 1975 óta a zene világnapja. Ennek apropóján kivételesen nem zenészekkel, énektanárokkal beszélgettünk, hanem három olyan közismert zalaegerszegivel, akiket egészen más területekről ismerünk.

Őriné dr. Bilkei Irén főlevéltárost, a MNL Zala Megyei Levéltárának címzetes igazgatóját, Czebeiné Nemes Bernadettet, a Zalai Civil Életért Közhasznú Egyesület elnökét, és Nagy Andrást, a Zala Víz Zrt. vezérigazgatóját arról kérdeztük, milyen szerepet tölt be életükben a zene, s vajon mit hallgatnak szívesen. Zorán, Depeche Mode és Ozzy Osbourne - érkezett sorrendben a válasz.

Bilkei Irén: Bár sosem tanultam énekelni, vagy hangszeren játszani - ami nem csoda, hiszen az adottságaim nincsenek meg hozzá - nagyon szeretem a zenét. Évtizedek óta Zorán vezeti nálam a listát, ami az én korosztályomnál nem számít ritkaságnak. Sajnos arra kevés időm jut, hogy aktívan zenét hallgassak, és ne foglalkozzam mással közben, ám a háttérben szinte mindig szól valami. Halk, távoli, megnyugtató muzsikánál jobban tudok dolgozni, latin nyelvű szövegeket fordítani. De házimunkánál, például vasalás közben is szívesen hallgatok zenét. Ha nem Zoránt, akkor inkább klasszikust. A modern könnyűzene annyira nem áll közel hozzám. Manapság már ritkábban jutok el egy-egy koncertre. De azért a belvárosi fesztiválok előadóit általában megnézem.

zene 2

Őriné dr. Bilkei Irén

Nemes Bernadett: Nem változott a stílusom tinédzser korom óta! A dark, szinti-pop-os vonal, és a magyar underground áll közel hozzám. Nagyon sok Depeche Mode-ot és The Cure-t hallgattam fiatalabb koromban, és most is ezt szeretem. Ettől függetlenül manapság inkább úgy válogatok, hogy az a gyerekeknek is tetsszen. Hétévesek az ikreim, és néhány hónapja teljesen rákaptak a Padlás című musical dalaira. Állandóan ezt éneklik, ezt kell hallgatni. Ez most egy nagy küldetés is, hogy jó és minősági zenékhez szoktassam őket. Azért néha magamra is jut idő: tavasszal elmentem például a Depeche Mode budapesti koncertjére, ami nagy élmény volt. Főleg azok után, hogy utoljára 1993-ban, tizenévesként láttam őket. Akkor még egy másfajta lelkesedés vitt, de most is nagyon tetszett a koncert, és az újabb albumaikkal is elégedett vagyok. Persze azért próbálom figyelni a mostani előadókat is, de erre egyre kevesebb időm jut.

zene 3

Nemes Bernadett

Nagy András: A komolyzenétől a house-ig sok mindent hallgatok, attól függően, hogy milyen a hangulatom. Ami viszont teljesen az én stílusom, az a '70-es évek rockzenéje; a nagy rock-legendák. Ozzy Osbourne, David Bowie, magyarok közül pedig a P. Mobil. Ha tehetem, koncertekre is eljárok, voltam például Ozzy Osbourne legutóbbi magyarországi koncertjén, ami nagy élmény volt. Hétköznapokon is elég gyakran hallgatok zenét.

zene 4

Nagy András

Az autóban, ha hosszabb ideig kell vezetnem, rendszeresen, hiszen segít leküzdeni a fáradságot. Otthon is szívesen felteszek egy-egy albumot. Van miből válogatni, hiszen több száz darabos bakelitgyűjteményem van. Hogy mikor melyik lemez kerül elő, az hangulat - és alkalomfüggő. Néha jólesik valami csendesebbet - mondjuk Emerson-t - is hallgatni.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK