2024.07.12., péntek - Izabella, DalmaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Fél karral lett világbajnok sportoló Péter

2011. július 05. kedd, 18:25
Címkék:
Boronkay Péter az élő példa arra, hogy fogyatékossággal is lehet valaki boldog és elégedett. Sőt, az életben nincsen lehetetlen...

Erőss Zsolt nyolcezres csúcsra tört Winkler Nóra különvéleménye
Boronkay Péter egy karral született, de ennek ellenére vezet, fut,biciklizik, sziklát mászni, sőt Európa- és világbajnok triatlonban.

- A családom gyerekkorom óta egészségesként kezelt. Hozzászoktam, hogy másfél karral is bármit megoldjak. Az elején kicsit nehezebb, mint másoknak, de addig próbálom, amíg sikerül - mondja Péter. Így tanult biciklizni, úszni, és a jogosítványt is megszerezte.

Boronkay Péter
- Megállítottak a rendőrök, nem akarták elhinni, hogy autót vezetek. Kis híján bekísértek. Mennem kellett egy kört, hogy megmutassam: tényleg én vagyok a sofőr - emlékszik a vasember.

Péter hajnalban kel, három kilométert úszik, a munkahelyén pedig súlyos,halmozottan értelmi fogyatékos gyerekeknek tart sportfoglalkozást.Délután tizenöt kilométert fut vagy hatvanat kerékpározik.

- Múlt héten Mallorcán vettem részt egy fél vasember versenyen: 1,9 kilométert kellett úszni, 90 kilométert kerékpározni és 21 kilométert futni. Kétezer indulóból egyedüli sérültként a középmezőny elején végeztem.

Péter a nyáron sem unatkozik: júniusban Spanyolországban para európa-bajnoki, szeptember 10-én Kínában világbajnoki címvédésre készül,és a triatlon mellett új hobbit is űz: sziklát mászik.

- Amikor a túravezető meglátta, hogy csak egy karom van, a fejét vakargatta. Mondtam neki, ne aggódjon, bírni fogom. A végén nekem kellett bevárni a többieket - meséli nevetve.
 
Sziva Beáat
www.noklapja.hu

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK