2024.04.13., szombat - IdaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Allergénmentes fák és holtág-fejlesztés

2016. július 09. szombat, 17:59
Címkék:

A város zöldfelületi stratégiájáról, és a Zala-holtág revitalizációjáról is szó esett a Zalaegerszegi Városvédő Egyesület legutóbbi ülésén. Czeglédy András elnök elöljáróban elmondta: a tanácskozás egyik célja az is, hogy egy intenzívebb párbeszéd alakuljon ki a civilek, a szakemberek és a városvezetés között.

holtag

Zöldfelületekről értekeztek a városvédők

Az ülésen ezért meghívott vendégként részt vett Gecse Péter alpolgármester, valamint Czukker Szilvia és Székely Róbert osztályvezető is. A zöldfelületi stratégiáról Kovács Mihály, a Városgazdálkodási Kft. főkertésze tartott előadást, a Zöld Zala projektet és a Zala-holtág fejlesztési terveit pedig Henics Attila, a polgármesteri hivatal műszaki osztályának projektfelelőse ismertette.

A városvédők elnöke örül annak, hogy Zalaegerszeg rendre elismerésben részesül az országos "Virágos város" programon, illetve hogy évről évre sikerül nemcsak szinten tartani, hanem fejleszteni a belváros virágosítását. A faállománnyal azonban vannak problémák a civilek szerint, ezért is kérték meg a főkertészt, hogy tartson előadást a nemrég módosult zöldfelületi stratégiáról.

viragos

Kovács Mihály a célokat ismertetve elmondta: egy ötéves koncepcióról van szó, ami meghatározza a zöldfelület-fejlesztés alapvető irányelveit. A stratégia részeként pedig minden ősszel elfogadnak egy cselekvési tervet, melynek elemei között szerepel például a Kossuth utcai virágládák kihelyezése, a belvárosi növényállomány megújítása és cseréje, az Aquapark virágosítása, illetve az egyes városrészekhez tartozó zöldfelületek gondozása, megújítása is. A fák cseréjével kapcsolatban úgy nyilatkozott: jó árnyékhatású, madárbarát és allergénmentes fák ültetésére törekednek.

A civilek az iránt érdeklődtek, hogy a stratégia tartalmazza –e bizonyos fasorok cseréjét, mert úgy látják, hogy a városnak nagy mennyiségű, elöregedett faállománnyal kell számolnia.

A főkertész elmondta: minden évben elvégzik egy-egy utca fasorának cseréjét, amennyiben erre szükség van. Ám ez elég érzékeny kérdés. Az allergént szóró fajok lecserélésének például sokan örültek, mások viszont tiltakoztak a kivágás ellen. Fontos, hogy a lakosság ne azt érezze, hogy egy-egy területet "letaroltak", hanem hogy új fákat ültettek. A két dolog azonban nem mindig történhet egyszerre, hiszen a kivágásokra főleg az év első felében (és nem vegetációs időszakban), ültetésre pedig ősszel van mód. Persze szükség esetén (viharkár, balesetveszély) vegetációs időszakban is vágnak ki fákat.

Az ülésen elhangzott: nemrégiben elkészült a város fakatasztere is, ami tartalmazza Zalaegerszeg fáinak pontos helyét, fajtáját, méretét, egészségügyi állapotát. A lajstromot kétévente újítják majd meg, illetve vizsgálják felül.

Henics Attila a Zala-holtág fejlesztési terveiről elmondta: 2014 körül fogalmazódott meg a holtág újjáélesztésének gondolata. Tavaly elkészült egy megvalósíthatósági tanulmány, melyben az szerepelt, hogy Andráshidától egészen a kaszaházi hídig megújul a terület. A város egy TOP pályázaton indult az elképzelésekkel, a projekt azonban csak egy szűkített szakasz fejlesztésére ad lehetőséget; így a jelenlegi állás szerint a Malom utcától a kaszaházi hídig fejlesztenék a holtágat.

holtag 1

A revitalizáció részeként kitisztítanák a Zala holtágát, rendeznék a zöldfelületet; mindez érintené a Göcseji Falumúzeum és a Sportcentrum területét is. A projekt leglátványosabb eleme pedig egy új közpark lenne, amit a Vágóhíd utcától a Jákum utcáig jelöltek ki a látványterveken. A park sportolási és rekreációs célokat szolgálna: játszóterek, egyéb hangulati elemek, valamint vízparti kávézó is létesülne. Parkolók és kerékpárutak is épülnének a terület mentén.

Henics Attila a civileket arról tájékoztatta, hogy a pályázatot júniusban benyújtották. Ha minden jól megy, szeptemberben sor kerül a támogatási szerződés aláírására, 2017 őszén pedig elkezdődhetnek a munkálatok. A lakosság legkorábban 2018 nyarán veheti birtokba a megszépült holtágat, és az új parkot.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK