2024.04.13., szombat - IdaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Gyertyagyújtás a kefekötő emlékére

2016. január 12. kedd, 16:19
Címkék:

A hétvégén gyertyagyújtással emlékeztek meg a zalaegerszegi piacon a közelmúltban elhunyt Szabó Gyula (1921-2016) kefekötőről. A vásárlók közül sokan csak ekkor értesültek a mester haláláról; szinte mindenki megállt néhány percre, vagy egy főhajtásra az alkalmi mementónál.

kefekoto 2

Szabó Gyula 1921-ben született Zalaszántón. Már kiskorában kiderült, hogy súlyos, 95 százalékos látáskárosodása van. Tizenegy éves korában, községi támogatással a szombathelyi Vakok Intézetébe került. Itt tanulta meg a kefekötést, majd a cirokseprű készítést; mindkét szakmából oklevelet is szerzett. 1945-ben feleségével költözött Zalaegerszegre. Ezt követően váltotta ki a kefekötői iparengedélyt. Nemcsak a zalaegerszegi piacon árult, hanem a megye heti vásáraira is rendszeresen utazott.

Persze az üzlet nem ment mindig jól, különösen az utóbbi években nem. Gyula bácsi azonban derűvel és sztoikus nyugalommal viselte a rosszabb napokat is. A vásárlókkal mindig szívesen, és jókat beszélgetett.

kefekoto 1

A kefekötőről néhány éve a városi televízió kisfilmet készített, hiszen az általa művelt kisiparos mesterség már kihalóban van Magyarországon. Portékái különös alapossággal elkészített, minőségi áruk, melyek egy életen át szolgálják tulajdonosukat.

Ahogyan azt a piac átalakítása után kikerült tábla is hirdeti: a kefekötő elköltözött. Ezúttal sajnos örökre....

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK