2024.03.29., péntek - AgusztaZalaegerszeg időjárása

Archivum

A Tütü önkifejezés is!

2015. október 07. szerda, 16:59
Címkék:

Hogyan vált helyi látványossággá, majd országos sikerűvé egy Hollandiából érkezett oldtimer kisbusz? Mi a különbség a food truck és a street food között; és egyáltalán honnan jött ez a gasztro-őrület? Tőke Erik, a mára már branddé vált Tütü Gasztrobusz tulajdonosa szerint, a siker a kreatív munkában, és az állandó tanulásban rejlik.

tutu 2

Utazó vendéglátás és food truck trend

Nem véletlen, hogy a Tütü májusban közönségdíjat nyert a fővárosi Food Truck Show-n, és azóta is folyamatosan járják az ország hasonló fesztiváljait.

- Szóval, hol válik el egymástól a food truck és a street food?

- Az előbbi feltételez egy mozgó járművet, ami helyváltoztatásra képes. A vevőket ebből a járgányból szolgálják ki, vagy ha ételt is árusít a hely, akkor az ebben készül. A street food ezzel szemben utcai ételárusítást jelent, ami épületből, bodegából, szabad ég alól is történhet. A lényeg, hogy olyan menüt kínáljanak, ami gyorsan elkészül, finom és akár sétálás közben, kézből is fogyasztható. Mindez általában a food truck kínálatára is jellemző, és napjainkban már mind a kettő képes akár gourmet színvonalat is megütni.

- Akkor egy hagyományos lakókocsis strandbüfé is kimeríti a food truck kategóriát, vagy azért kell valami plusz is?

- Az utánfutó eredetileg nem tartozott a kategóriába, de ma már ez is változik, szóval, ha szigorúan csak a szó jelentését nézzük, akkor a klasszikus lakókocsis büfék is beleférnek. Viszont a food truck azért feltételez egyfajta dizájnt is. Ezeken az országos találkozókon mindenki "csinos", minden járműnek van egyénisége.

- A Tütüt azért találtad ki, mert megérezted, hogy a vendéglátásban és a gasztronómiában elindul egy ilyen trend, vagy teljesen véletlenül ugrottál bele?

- Nem sejtettem. Inkább úgy szoktam mondani, hogy jókor, jó hullámot lovagoltunk meg. Mint sok minden, a food truck és a street food is Amerikából jött, ahol már nagyon régi hagyománya van, innen jött aztán át az európai nagyvárosokba, persze alkalmazkodva az itteni szokásokhoz, ízvilághoz. Magyarországon néhány éve indult el a divathullám. Ma már ötven olyan járműves vendéglátóhely van az országban, akik folyamatosan részt vesznek a nagyobb fesztiválokon. Most hoztunk létre amúgy egy szakmai egyesületet, és egy petíciót is benyújtottunk egyúttal a gazdasági minisztériumhoz. Nincs ugyanis a food truckok működésére vonatkozó jogszabály, és egyelőre az is problémás, hogy miképp lehet ezekből a járgányokból a NÉBIH előírásait betartva, közterületeken árusítani. Ezeken szeretnénk változtatni.

- Nem egyszerűbb akkor már egy fix vendéglátóhelyet működtetni?

- Azért a food trucknak van egy olyan fílingje, ami semmihez sem hasonlítható. Vendéglátóipari Főiskolát végeztem, dolgoztam zalaegerszegi éttermekben, majd tizenhárom évig ablakvasalatokat gyártottam. Persze közben továbbra is érdeklődtem a szakmám iránt. Imádok főzni, és mindig megvettem a vendéglátással, gasztronómiával foglalkozó szaklapokat, sőt rendszeresen tájékozódtam az aktuális trendekről angol nyelvű honlapokon is. Aztán eljött az idő, amikor azt éreztem, hogy újra ezzel szeretnék foglalkozni. Viszont szkeptikus is voltam egy kicsit, hiszen Zalaegerszeg kis város. Ugyan van egy lelkes réteg, akik rendszeresen járnak vendéglátóhelyekre, de azért a kereslet alapvetően kicsi. Így jött az ötlet, hogy legyen egy mozgó hely, amit az ország más pontjaira is lehet utaztatni. Hollandiából rendeltük meg a feleségemmel, Wéber Anitával ezt az oldtimer kisbuszt, amit egy lakatos, Jobbágyi Tamás alakított át nagyon szakszerű módon.

tutu 1

- 2013-ban debütált a Tütü Zalaegerszegen, advent idején. A közönség egyből megszerette, annál is inkább, mert újdonság volt. Nem volt azért rizikó is ebben a vállalkozásban? Volt már rá példa, hogy valami tetszett az egyik évben, de nem tetszett a másikban, ráadásul az ünnepek után le is vonultatok a térről.

- Nem állhatsz neki úgy valaminek, hogy az bukta lesz! Kell az önbizalom. A Tütü egy önkifejezési forma is. Nekünk kellett kitalálni, hogy milyen legyen, mit áruljunk, hogy egyáltalán mire vevők az emberek. Mondhatjuk, persze, hogy könnyű újat hozni, főleg egy kisvárosba. A közönséget megtartani viszont sokkal nehezebb. Ehhez kreatívnak kell lenni és folyamatosan tanulni, újítani kell. Például azt nem szerettem volna, hogy csak italt árusítsunk, ezért bevezettük a corn dogot (virsli kukoricadarás bundába csomagolva), aztán jött a másik ötlet, a barbeque. Ehhez egy speciális konyhatechnológiai eljárás kell, sőt azt is mondhatnám, hogy a jó BBQ elkészítésé felér egy művészi alkotással. Rengeteg tanulással, kísérletezéssel járt, ráadásul magyar szakirodalma se nagyon van, így nagyon sok külföldi internetes oldalt kellett átböngészni a sikerhez.

- Mindezek után van még energiád arra, hogy otthon, a családnak is főzz, annál is inkább, mert két kislány apukája vagy!

- Szerencsére van, mert mint mondtam, ez az egész nemcsak a munkám, hanem a hobbim is. A feleségemmel ráadásul jól kiegészítjük egymást, mert ő meg a torták és sütemények terén nagyon kreatív...

(Fotók: Tütü)

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK