2024.04.17., szerda - RudolfZalaegerszeg időjárása

Archivum

Kié lesz a legszebb kert?

2015. szeptember 02. szerda, 19:17
Címkék:

Hívogató gyümölcsösök, szépen gondozott konyhakertek, ötletesen kialakított balkonok. Húsz zalaegerszegi magánszemély és szervezet csatlakozott "Magyarország legszebb konyhakertje" versenyére. "A legszebb konyhakertek" programot 2012-ben indította útjára Karcag város alpolgármestere, Kovács Szilvia. Az otthoni, illetve csoportos kertgazdálkodást népszerűsítő projekthez idén Zalaegerszeg is csatlakozott.

kert-zsuri 1

Óvodákban is járt a zsűri

Az elmúlt hetekben, hónapokban egy kétfős zsűri – Csalló Erika biotermelő és Kálmán István mezőgazdasági szaktanácsadó – járta végig a jelentkezők kertjeit. Legutóbbi körjáratukra a sajtó, valamint a polgármesteri hivatal néhány munkatársa (többek között Fazekas Györgyi beruházási szakreferens és Langné Varjasi Veronika szervezési szakreferens) is elkísérte őket.

A zsűri ezúttal a Szent László utcai Óvodába, a Bandi Cica Óvodába, valamint Krizmásics László ebergényi gazdálkodóhoz látogatott el. A Szent László utcai Óvodában a már korábban is meglévő fűszerkertet bővítették a pedagógusok a gyerekek segítségével. A tárkony, kakukkfű, menta és medvehagyma mellett most már paprika, paradicsom és uborka is terem az udvar közepén kialakított kiskertben. A növények gondozásában az óvódások is részt vesznek. Csakúgy, mint a Bandi Cica magánóvodában, ahol a gyerekeknek saját kis kerti szerszámaik, öntőző kannáik és gondozásra váró, növényekkel teli "parcelláik" is vannak. Persze csak egy kis ládányi. Hiszen a cél a szemléletformálás és értékátadás. Hogy a gyerekek minél kisebb korban megismerkedhessenek az alapvető konyhakerti növényekkel, és megtanulják szeretni és élvezni a kerti munkát.

kert-zsuri 3

Az egész országos program lényege is ez: ösztönözni a lakosokat, hogy udvarukon, de akár kisebb méretű erkélyükön is próbáljanak meg minél többféle zöldséget, gyümölcsöt, fűszernövényt termelni. Fejlesztve ezzel az öngondoskodást, önellátást. Annál is inkább, mert a kerti munka megtanít hasznosan eltölteni a szabadidőt, ráadásul aktív és egészséges nyugdíjas és időskort is biztosít.

Ez utóbbi állítást támasztja alá a zsűri Krizmásics Lászlónál tett látogatása is. A nyolcvanas évei elején járó gazdálkodó napjai aktívan, sőt mondhatni fitten telnek, hiszen a többféle alma-, barack és körtefákból álló gyümölcsösében, valamint a konyhakertben mindig akad tennivaló.

A gazda idén közepes termésre számít. Mint mondta: gyümölcsökből (a sárgabarackot kivéve), valamit paprikából és paradicsomból termett a legtöbb. A gyümölcsökből lekvár, befőtt és különleges szörpök is készülnek, így egész évben élvezheti a család azt, amit a kert ad.

kert-zsuri 2

"A legszebb konyhakertek" verseny hamarosan zárul, eredményhirdetésre szeptember közepén kerül sor. Mint azt Kálmán István a bejárás végén elárulta: ez egy olyan verseny, ahol nincsenek vesztesek, hiszen mindenki nyer valamit. Már önmagában azzal is, ha növényekkel, gyümölcsökkel foglalkozik és begyűjti a termést.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK