2024.05.05., vasárnap - GyörgyiZalaegerszeg időjárása

Archivum

In memoriam Bayer Csaba

2014. augusztus 01. péntek, 08:59
Címkék:

A 80-as, 90-es évek Zalaegerszegének egyik legendás figurája volt Bayer Csaba (1961-1999) képzőművész, akinek munkáiból a Sóházban (Deák tér 2.) nyílt emlékkiállítás. A festő-, grafikus-, szobrász –és életművész halálának 15. évfordulójára rendezett tárlat anyaga magán- és közgyűjteményekben található alkotásaiból állt össze.

bayer 1

Emlékkiállítás a Sóházban

Az ötletgazda Németh Tibor (Yeti) volt, ő kezdeményezte továbbá a Sóház használaton kívüli tereinek galériává alakítását is. A kiállítást - melyen a barátokon, tisztelőkön kívül jelen volt a képzőművész egykori élettársa Ecsedi Erzsébet színművész, és leányuk Csenge is – Szabolcs Péter szobrászművész nyitotta meg.

Mint fogalmazott Bayer Csaba olyan volt, mint egy farkas: a szabadnak látszó életben próbált küzdeni a maga igazáért, végül a saját életét áldozta fel. Olyan tehetséges, öntörvényű személyiség volt, aki hatni tudott a körülötte lévő emberekre. Kinyitotta a lelkét, hogy elmondjon valamit számunkra. Sajnos nagyon sok hozzá hasonló egyéniség nincs már velünk, így lassan történelemmé válik, az a zalaegerszegi kulturális közeg, ami egykor tehetségeket adott a városnak, s akik életükben szintén sokat próbáltak tenni Zalaegerszegért.

bayer 2

Németh Tibor szervező a kiállítással kapcsolatban elmesélte: alig egy hónap alatt gyűlt össze az anyag. Köszönettel tartozik mindazoknak, akik segítették a tárlat létrejöttét. Hiszi és érzi, hogy Bayer Csabának nemcsak a munkássága, hanem a szellemisége is beköltözött a Sóház falai közé. Bár, mint azt tréfásan megjegyezte: Csaba mindig késett, úgyhogy lehet, hogy még nem ért ide. A távlati tervekkel kapcsolatban elmondta: szeretné, ha a Sóház terei a továbbiakban is galériaként és egyfajta közösségi házként üzemelnének. Havonta cserélődő kiállítás, alternatív mozi és kreatív műhelyfoglalkozások is szerepelnek az elképzelések között.

bayer 3

Gecse Péter a kulturális bizottság elnöke a város nevében szintén örömtelinek nevezte, hogy a belváros egyik legszebb és legrégibb épületébe ismét élet költözött. Reméli, hogy a Sóház valóban egy kulturális és közösségi térként működhet a jövőben.

bayer 4

A tárlat nyitányaként Ecsedi Erzsébet Bayer Csaba egyik utolsó versét olvasta fel. A kiállításon a festmények és szobrok mellett számos személyes tárgy, fotó és verseskötet is felidézi a művész alakját, szellemiségét. Bár munkássága rövidre szabott volt – hiszen mindössze 38 évet élt – művészetét összetettség és műfaji sokszínűség jellemzi. Hol játékos, hol archaikus, hol szürreális formában jelenítette meg titokzatos, zárt, ám kegyetlenül őszinte világát.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK