2024.04.20., szombat - TivadarZalaegerszeg időjárása

Archivum

Jubileumi Dús-tárlat nyílik

2016. június 09. csütörtök, 18:08
Címkék:

Kiállítással és egy reprezentatív album megjelentetésével tiszteleg a város a zalaegerszegi születésű Dús László festőművész előtt, aki július 15-én tölti be 75. életévét. A jubileumi tárlat egy hónappal korábban, vagyis június 15-én 17 órakor nyílik a Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben.

dus

A 75 éves alkotót köszönti a város

Dús László 1941-ben született Zalaegerszegen, művészeti tanulmányait a budapesti Képzőművészeti Gimnáziumban kezdte meg, majd a Képzőművészeti Főiskolán szerzett diplomát; mestere Bernáth Aurél volt. 1967-ben visszatért Zalaegerszegre, s itt kezdte meg önálló művészi pályáját, itt nyíltak első tárlata is. 1972-ben aztán az USA-ba disszidált. Grafikái, festményei révén azonban gyorsan nagy ismeretségre tett szert a tengerentúlon; művei bekerültek a legnevesebb amerikai gyűjtemények anyagai közé.

A művész a kilencvenes évek elején elkezdett az európai művészeti szcéna felé orientálódni; egyre több időt töltött Budapesten is, ám Los Angelestől sem szakadt el. Sőt, szülővárosától sem, hiszen gyakran hazalátogatott, és itthon is nyíltak néha tárlatai. 1994-ben a Mecénás Galériában, 2001-ben az Altamira Galériában, 2003-ban pedig a Göcseji Múzeumban.

A mostani tárlat főleg a tavalyi, budapesti Kiscelli Múzeumban bemutatott anyagból tevődik össze, de lesznek közötte új jelentésrétegek is. Ezen kívül néhány azóta készült nagyméretű kompozíció és festmény is kiállításra kerül.

A kiállításhoz egy jubileumi kötet is készül, melyhez Hajdu István művészettörténész írt bevezető tanulmányt.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK