2024.04.25., csütörtök - MárkZalaegerszeg időjárása

Archivum

Önmagunkat láthatjuk benne

2016. június 06. hétfő, 15:28
Címkék:

Nádler László festő-szobrász településnek adományozott szobrát avatták fel nemrégiben Alsópáhokon a posta épülete előtt.

apahok szobor 11

Szoboravató Alsópáhokon

Az ünnepélyes avatáson köszöntötték a község korábbi vezetőit, köztük Vas Imréné díszpolgárt és Lázár László korábbi polgármestert is. Virágcsokorral köszönték meg a szobornak helyet biztosító köztér díszítésében közreműködő Horváthné Makó Judit képviselő munkáját is.

Avatóbeszédében Czigány Sándor polgármester egyebek között kiemelte: az alkotó, bár Keszthelyen született, de Nemesboldogasszonyfán nőtt fel és ezer szállal kötődik Alsópáhokhoz. A most Oszkón élő művész a közelmúltban nemes gesztusként felajánlotta, hogy egyik, szellemi gazdagsággal bíró művét a településnek adományozza, ami méltó helyre került a falu központjában. A szobor egy férfit és egy nőt ábrázol, így mindenki megláthatja benne saját magát, saját szüleit. A jövőben a község vezetése hasonló közterek létrehozását tervezi, és ennek jegyében jövőre startol egy nyári, képzőművész-palántákat segítő tábor.

A leleplezés után Cséby Géza művelődéstörténész mondta el gondolatait. Beszédében kiemelte: a modern, nonfiguratív, a klasszikus formáktól elvonatkoztatott mű, a gondolkodásra ingerlő, szerethető szobor kifejezetten a községnek készült. A festett betonból készült, "Párban" című alkotás a férfi és a nő összetartozását, közös életútját, egymásrautaltságát, a szeretet lényegét jeleníti és ragadja meg. Alsópáhok a közös sors megtartó erejét is szimbolizáló, izgalmas, szép és érdekes szoborral gazdagodott.

Nádler László kiegészítésképpen elmondta: a sümegi bányában tett kirándulása, az ottani kövekből kiformázható "lényeg" megragadása ösztönözte arra, hogy három dimenzióban is alkosson az egyre elidegenedő világunkban. Az anyagában festett betonszobor elkészítésével a személyes házastársi kapcsolat jelentőségére, a család fontosságára, a világmindenségben lévő rend megragadására, a szeretet növelésére akarta ráirányítani a figyelmet.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK