2024.04.20., szombat - TivadarZalaegerszeg időjárása

Archivum

Falumúzeum napja friss kenyérrel

2012. augusztus 16. csütörtök, 09:52
Címkék:

Péktanulók által dagasztott kenyér, frissen sült langaló és rengeteg színes program várja augusztus 20-án az érdeklődőket a Göcseji Falumúzeumban.

skanzen

A skanzen államalapításunk napján ünnepli negyvennegyedik születésnapját, hiszen 1968. augusztus 20-án nyílt meg, az ország első szabadtéri néprajzi parkjaként. A dupla ünnep miatt évek óta Kenyérfesztivállal és a Falumúzeum napja programsorozattal készül az intézmény a jeles alkalomra. A részletekről sajtótájékoztatón számolt be Kaján Imre, a Zala Megyei Múzeumok Igazgatóságának vezetője.

Mint mondta: augusztus 20-a ünnepe érdekesen alakult az elmúlt évtizedekben hazánkban. A szocializmus idején a hatalom igyekezett e napot "távol tartani" Szent Istvántól és a keresztény hagyományoktól, így lett az Alkotmány- és az Új kenyér ünnepe. A rendszerváltozás óta azonban ismét István királyra és az államalapításra emlékezünk. A kenyérről sem feledkezhetünk meg azonban, mert a jeles napnak pogány hagyományai is vannak: a nyár, és a nagy nyári munkák (aratás) végét is jelenti az ünnep. A friss kenyérnek, a búzának pedig mindig szakrális szerepe volt az emberiség történetében. A falumúzeum mindezt együtt ünnepli saját születésnapjával, így évről évre izgalmas programot kínálnak a látogatóknak.

Hétfőn délelőtt 10 órától a péktanulók dagasztóversenyével veszi kezdetét az estig tartó mulatság. A hajlított ház pajtájában Hácskó Imréné szövő, népi iparművész alkotásaiból nyílik kiállítás. A nap folyamán a hagyományokhoz híven kézművesjátszóház, munkabemutatók, és kirakodóvásár fogadja a betérőket. A finnugor néprajzi parkban solymászbemutató és ugrálóvár várja a legkisebbeket. A Magyar Olajipari Múzeum rendezvénysátrában pedig egymást váltják a színpadon a dalkörök és az együttesek. Fellép többek között Kelemen Gyula Énekmondó, ifj. Horváth Károly és barátai, a ZalaBrass Együttes és az Igricek.

Tavaly több mint kétezren látogattak el a skanzenbe a Falumúzeum napján, a szervezők remélik, hogy legalább ennyi vendég idén is eltölt egy kellemes délutánt a néprajzi parkban.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK