2024.03.03., vasárnap - KornéliaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Telefonfülkéből könyvespolc

2014. június 18. szerda, 14:32
Címkék:

Habár a telefonfülke-korszaknak vége, az egykori távbeszélgető objektumok újrahasznosítására több kreatív elgondolás is született már a világ nagyvárosaiban. Egyik ilyen ötlet, hogy szabadtéri könyvespolcot alakítanak ki a kis helyiségből.

biblio 1

Szellemi energiapont az Európa téren

Zalaegerszeg ugyan nem rendelkezik metropoliszi méretekkel, de átalakított telefonfülkével immár igen; a Color Arts Fesztivál keretében a Zazee Kulturális Egyesület avatta fel a város (és a megye) első Bibliofülkéjét az Európa téren. A nyilvános utcai könyvespolcról bárki szabadon vihet el, és hozhat könyveket, vagy egyszerűen csak kiülhet a térre olvasgatni egy számára kedves irodalommal a kezében. Az újonnan bevitt könyvekbe bele is pecsételheti a fülke bélyegzőjét a betérő.

biblio 2

Az utcai könyvállomást drMáriás (vagyis Máriás Béla) író, képzőművész, zenész, a fesztiválon előző nap fellépő Tudósok zenekar frontembere nyitotta meg. Stílusosan telefonon keresztül, Nadrai Róbert egyesületi tag közreműködésével. A saját művészeti tevékenységét "társadalomsebészetként" is meghatározó Máriás, találóan a fülkét egy olyan mindenre alkalmas intim térnek nevezte, ahol még forradalmak is születhetnek. Most viszont a legmagasabb eszme, az írás, és vele a könyvek kerültek a belvárosi fülkébe. Mint mondta manapság sokan hajlamosak lesajnálni a könyveket, pedig szükségünk van egymás üzenetére, annál is inkább mert enélkül hamar eltűnünk; valamit pedig hátra kell hagyni. A könyvek energiahordozók, erőt adnak a túléléshez, és az új gondolatok megszületéséhez, így a Bibliofülke amolyan mini-laboratóriumként működik. Olyan lelki akkumulátor lehet ez a hely, mely segít abban az embereknek, hogy ne veszítsék el a reményt.

biblio 3

A fülke sikerét jelzi, hogy a könyvállomány már egy nap után jelentősen megcsappant, és azóta többször is újra kellett tölteni. Az igazi siker azonban az lesz, ha a Bibliofülke önműködővé válik, vagyis ha az itt élők nemcsak viszik, hanem hozzák is a könyveket, mert a lényeg éppen a gondolatok szabad cseréjében, áramlásában rejlik.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK