2023.12.03., vasárnap - FerencZalaegerszeg időjárása

Archivum

Sármellék sikerei

2016. július 19. kedd, 15:06
Címkék:

Első ízben, hagyományteremtő szándékkal tartották meg Sármelléken a Hungarikum Napokat, arra buzdítva a helybélieket és a település vendégeit, hogy fürdőzzenek meg a helyi értékekben, a Helyi Értéktár csodáiban.

sarmellek3

Tradíciók mentén a Helyi Értéktárban

– A nemzeti értékek és hungarikumok gyűjtésének, kutatásának, népszerűsítésének, megismerésének és gondozásának támogatására kiírt pályázat célja az volt a Helyi Értéktár létrejöjjön és bővüljön. Az értékgyűjtés tapasztalatainak átadását is segítette a négynapos rendezvény, hisz az értéktár bemutatásának ünnepnapján az ÁMK aulájában és Színháztermében köszönthettem az osztrák Nussdorf, az erdélyi Csernáton és a szerbiai Törökfalu küldöttségét is – mesélte Horváth Tibor polgármester.

– Hogyan került sor az ünnepségsorozat megrendezésére?

– A képviselő-testület két évvel ezelőtt döntött arról, hogy a helyi népviselet és az ahhoz tartozó kiegészítők: a zsebkendők, a kendők, a sármelléki népdalok és a sármelléki csárdás is értéktárba valók. Ezek népszerűsítését is segítette a keszthelyi Balatoni Múzeum itt gyűjtött tárgyaiból rendezett tárlat. A régmúlt egyedi, fehér hímzéssel készült értékeit Gyanó Szilvia néprajzkutató segítségével, Süliné Elekes Éva művelődésszervező gyűjtő munkája révén felkutattuk, az 1900-as évek divatját bemutattuk, hogy a jelen generáció számára is értéket képviseljenek. Sok kebele, kacamajkó, ümög, rékli és érdekes népviseleti darab nyert bemutatást.

A SÖTYE (Sármelléki Öreg Tyúkok Egyesülete) tagjai Molnárné Riskó Erzsébet népi iparművész segítségével fedezték föl a régi-új öltéstechnikákat. Hamvas End-réné pedagógus pedig a népdalkincsben segített eligazodni. A néptáncosaink is megtanultak régi, helyi táncokat. Nem mellesleg a község turisztikai vonzerejét is szeretnénk ilyen és ehhez hasonló programokkal népszerűsíteni. Valljuk: akinek nincs múltja, annak nincs jövője sem. Aki nem néz szembe a múltjával, az a jövőjét is homályosabban látja. A Hunga-rikum Napok keretében felavattuk a focipályát és rengeteg szórakoztató programot is szerveztünk. Volt retro diszkó, táncház, pálinka- és helyiétel-kóstoltatás, falutörténeti előadás.

sarmellek1

Az ÁMK-ban fellépett a helyi férfikar, a színjátszók csoportja, az óvodások, a SÖTYE, a Tüskevári Néptáncegyüttes, Csernáton és Törökfalu néptáncos csoportja. A Vidám Családi Vasárnapon a focipályánkon nem csak a ZTE-öregfiúk csapata rúgta a bőrt, de mérkőztek az öregfiúk, valamint a testvértelepülések közös csapata is. Az alkalmi színpadon bemutatkoztak a rokis ovisok, a Rezidance Tánccsoport tagjai, a Hévízi Újszínpad színjátszói, a sümegi hastáncos csoport leányai, az MR'8 Rock Zenekar, a Kabala Zenekar és az Otelló Zenekar tehetségei.

– Miként fejlődik a falu?

– Már másfél éve felújítottuk a focipályát, most az MLSZ által kiírt TAO-pályázathoz kapcsolódva már a teljesen automatizált öntözőrendszer is tökéletesen ellátja a feladatát. Végeztünk az újra füvesítéssel és az új futballkapuk kihelyezésével. A mintegy 10 milliós projektbe 3 milliós önerővel szálltunk be. 101 millió forint pályázati forrás megszerzését reméljük az óvoda rekonstrukciójára.

Beindítunk egy új bölcsődei csoportot, ahol udvarkarbantartás és a palatető cseréje is ránk vár. Itt egy napelemes, hőszivattyús, energiahatékony rendszer beépítését támogatjuk. Az utoljára 1982-ben felújított iskola hőszigetelését is meg szeretnénk oldani. A repülőtér 19 hektáros területén működő ipari parkot segítő 200 milliós infrastruktúra-fejlesztő pályázattól is sokat várunk. Sokat lendítene a községen és a régión, ha oda jól működő cégek, vállalatok, vállalkozások költöznének.

sarmellek2

Települési önkormányzati konzorciumi partnerséggel került benyújtásra turisztikai célú kerékpárút-fejlesztés megvalósítását célzó támogatási kérelmünk, ami egy új pályaszerkezetű kerékpárút létesítését irányozza elő. A zalaapáti Mária-hídtól Sármellék érintésével egészen Keszthelyig lehetne biciklizni. Az első ütemre mintegy 179 millió forintot irányoztak elő. Minden intézményünk vonatkozásában fontos az energiahatékonyság, ezért olyan projektek kivitelezését támogatjuk, ahol a fenntartási és működtetési költségek nem haladják meg az erőnket. A közintézmények napelemes működését segítő rendszer kiépítését célzó pályázatokat készítjük elő.

Beadtunk egy 10 milliós tanyafejlesztési pályázatot. Siker esetén szőlőt telepítünk önkormányzati területre, ebből gyümölcslé készülne az iskolásoknak és az itt élőknek. Működik a nyári ifjúsági szálláshelyünk és szeretnénk idővel még több turistacsalogató attrakciót létrehozni. A repülőtér kármentesítési programjának monitoring eredményei, utóellenőrzései jók. Szeretnénk, ha Sármellék érintésével jelölnék ki a 76-os főút új nyomvonalait, mert ez segítené a repülőteret és a községünket is.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK