2024.05.19., vasárnap - Ivó, MilánZalaegerszeg időjárása

Archivum

Gyenesdiás gyorsan gyarapodik

2014. július 08. kedd, 06:51
Címkék:

Gyenesdiás, a Nyugat-Balaton családbarát üdülőfaluja felkészülten és újabb minőségi szolgáltatásokkal várta a szezon beindulását és arra számítunk, hogy legalább az előző évihez hasonlóan alakul a főidény – nyilatkozta Gál Lajos polgármester, aki állította: úgy a közbiztonsági, mint a közegészségügyi helyzet teljesen rendben van a községben és a vízparton.

gyenes 036 net

Nyugat-Balaton családbarát üdülőfaluja

Hatékony a bűnmegelőzési iroda és az ingyenes autóparkolókban is a készenléti rendőrség segítségével fokozott az ellenőrzés. A Diási Játékstrand vállalkozó segítségével gazdagodott egy a fürdővíz megközelítését szolgáló akadálymentesített vízi bejáró szerkezettel, amit egy színes úszóstégről és úszókoktélozóról közelíthetnek meg a mozgáskorlátozottak. A turisztikai igények figyelembevételével bővítettük a játszótereket, megújult a kapuzat, modernizáltuk a vizesblokkokat és a vállalkozói fejlesztéseket is beleszámolva a Játék strand mintegy 40 millió, a Lidóstrand pedig csaknem 10 millió forint ráfordításával lett csinosabb. A strandbelépők ára viszont nem emelkedett. A Napos Zala Kártya felmutatói továbbra is 30 %-os kedvezményt kapnak. Idén is elnyerte családbarát Diási Játékstrandunk a szigorú minőségi kritériumok betartásáért járó elismerő Kék hullám zászlót (KHZ), de a zászló átadását egy különleges esemény kísérte...

- Igen. Lépnünk kellett. A sajtóban június végén és július elején megjelent, a turisztikai régiónak komoly károkat okozó, a Balaton vízminőségéről szóló alaptalan híresztelésekkel szemben szerettünk volna föllépni, mert több évtizede nem volt olyan kiváló a tó vízminősége, mint most. A Közép-dunántúli Környezet- és Természetvédelmi Felügyelőség és a Limnológiai Kutatóintézet is megerősítette, hogy kiváló a Balaton vízminősége. A hatóságok a legfrissebb mikrobiológiai vizsgálatokra hivatkozva július elején azt közölték, a magyar tenger vize még az ivóvíz-minősítésnek is megfelel.

Gyenesdiáson ezt a jó hírt megerősítendő, a Balatonból vett vizet elfogyasztva Vetőné Zeke Erzsébettel, a KHZ bírálóbizottsági tagjával, Bíró Róbert balatongyöröki polgármesterrel közösen üzentük a térségnek, hogy semmilyen szennyeződésre utaló jel sem tapasztalható, ezért minden fürdőző biztonságban tudhatja magát. A zalai Balaton-partokon működő vállalkozásoknak, az itteni településeknek, sőt a nemzetgazdaságnak is kárt okoznak az alaptalan negatív hírek a főszezon elején, a horgász-, a vitorlás- és fürdőturisztikai téren, ezért határoztunk úgy, hogy strandunkon személyesen kortyolunk a magyar tenger vizéből. A honi vitorlás –és horgásztársadalom is temérdek negatív hangulatkeltéssel szembesült, ami sokakban keltett felesleges aggodalmat. A fövenyes és épített partú strandokat folyamatosan tisztítják, takarítják a környék önkormányzati, civil szervezetei, odafigyelve minden évben a köztisztaságra. Az árnyékolástechnikát is sikerült úgy kialakítani, hogy a "beach" valódi mediterrán hangulatot sugároz mindkét strandunkon.

gyenes net2

- Hogy halad a községfejlesztés?

- A balatoni arculat fejlesztését szolgálta az infrastruktúra modernizálása is. A költségvetésben közel 30 millió forintot különítettünk el az utak, járdák építésére, korszerűsítésére. A jogos panaszok, felvetések orvoslásaképpen több utca burkolatát is sikerült meleg szőnyegaszfalt burkolattal megújítani. A sportpályát korszerűsítettük, folyamatos az eszközfejlesztés, (traktorok beszerzése), füvesítünk és még a nyáron telepítjük az öntözéstechnikai berendezéseket. A sportöltöző tetőterének kiépítését is hónapokon belül megoldjuk. Az iskola udvarán év végéig reményeink szerint elindul a műfüves pálya építése. Idén több nagy hazai strandröplabda bajnokságnak is helyszínt biztosítanak a minden évben felújított strandi homokpályáink.

Pályázat segítette a Darnay-pince második ütemének megvalósítását és pályázati forrásokból sikerült a térköves, "agóra jellegű" rendezvényhelyszín: a Kárpáti korzó teljessé tétele is. A helyi yacht egylet és az általános iskola pályázatot adott be azért, hogy minél több fiatal szerethesse meg és tanuljon vitorlázni. A komplex pályázat keretében kishajókat szerzünk be, csónaktároló létesül, szép kerítés épül és még rendezett parkolót is kialakítunk. Az egykori diási malomépület önkormányzati tulajdonba került. A hasznosításra komoly tervekkel rendelkezünk. Tájhasználati értéket létrehozva pékmúzeumot szeretnénk itt kialakítani a jövőben. Örülünk a Hotel Katalin négycsillagos szálloda újabb pályázati sikereinek és az itt végrehajtott minőségi fejlesztéseknek. A Bakonyerdő Zrt. hamarosan elkészíti a térség egyik legfrekventáltabb Látogatóközpontját, és ezen kívül még több közjóléti fejlesztés is marad a tarsolyunkban.

gyenes 021 net

- Programokból a szezonban sem lesz hiány...

- A termelői piacon minden nap élő zene gondoskodik majd a jó hangulatról. Július 9-én 18 órakor a Községházán koncerttel egybekötött kiállítás megnyitóra, majd 19 órától a Darnay-pincéhez Bormustrára invitáljuk a vendégeket. Garantált programjainak köre így új gyöngyszemmel bővül. Szerdánként a 17. századi Darnay pincénél bormustrára invitáljuk a vendégeket, ahol élőzenés borkóstolóval borosgazda várja az érdeklődőket. Hangulatos zenei csokor kíséretében kóstolhatják meg a legfinomabb helyi és környékbeli nedűket. A helyi borok kóstolójához a hangulatot zalai zenei kíséret biztosítja. Július 10-13-ig pedig a Gyenesdiási Bornapok ígér üdítő órákat a nyári estékre. A zalai Balaton-part borfesztivál sorozatának következő állomásán lesz borutca, lacipecsenye, népművészeti- és kézműves vásár, kulturális program, minden nap színvonalas gyermekműsor és játszóház.

A Diási Játékstrand fölött, a Kárpáti korzón csütörtök este folklórműsor kezdődik, majd a Silver Band zenél. Pénteken este lesz a népszerű Piramis zenekar koncertje, aztán tánczene a Helios-szal. Szombaton Preszy és Parola szórakoztat, este buli startol a Fantasy együttessel. Vasárnap Brassdance, majd operett műsor, végül tánc a Start zenekarral. A rendezvény látogatása in-Gyenes! Szerda esténként a "Községházi esték" sorozat keretében hangversenyek, koncertek könnyed, nyári darabok várják a zenekedvelő közönséget a település szívében. A diási búcsút a Darnay pincénél, a gyenesi búcsút a Kárpáti korzón tartjuk majd, sok meglepetéssel. Augusztus 17-én lesz Gyenesdiáson a Festetics Vágta, a Nemzeti Vágta program történelmi és egyben Zala megyei előfutama, amely előző nap a Festetics-kastélyban kezdődik és így egész hétvégét kínál a környék lovassport szerelmeseinek. A családbarát település minden kedves kikapcsolódni vágyó embert vár a programjaira, rendezvényeire!

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK