2024.07.12., péntek - Izabella, DalmaZalaegerszeg időjárása

Archivum

A közös dalolás örömére

2011. május 24. kedd, 18:23
Címkék:

„Ringató juniálist” szervez június 4-én az Apáczai ÁMK-ban Hochrein Judit és Kardos Endre „Bozi”.  A program 10 órakor indul egy félórás, játékos, énekes, ritmusos foglalkozással, melyre 0–3 éves korig várják a gyerekeket és szüleiket.

 

Ringató juniális az Apáczaiban

Hochrein Judit már 2010 januárja óta vezet az Apáczai ÁMK-ban „Ringatót” babáknak és mamáknak, melynek szlogenje: „Vedd ölbe, ringasd, énekelj!” A csoportba most már 20 szülő jár gyermekével. A cél az, hogy az anyukák átéljék az éneklés örömét, s így a kisgyerekek elsajátíthassák az alapvető zenei mintákat. Az sem nagy baj, ha olyan édesanyák mennek, akiknek nincs jó hangjuk, sőt többen épp azért járnak a foglalkozásokra, hogy a közös éneklések által a helyes dallamot és ritmust tanulják meg a gyerekek.

A „Ringató” egy országos hálózat, és csak azok vezethetnek kurzust, akik elvégeztek egy módszertani tanfolyamot – mondja Judit. Összesen 46 hozzá hasonló oktató tevékenykedik az országban, s közel száz településen járhatnak már ilyen foglalkozásokra a kisgyermekes szülők.

Az órákon népdalokat, népi hangutánzókat (például állathangokat) énekelnek, eközben a gyerekek vagy édesanyjuk ölébe ülnek, vagy játszanak. Nincsenek kötelezettségek. A foglalkozás a néhány hónapos csecsemőknek is hasznos lehet, hiszen ők is figyelik az egyes dalok, hangszerek hangját vagy magát a ritmust.

A juniálison a „Ringató” annyiban különbözik majd a hagyományos óráktól, hogy zenészekkel is kiegészül a program, így még színesebben telik majd el a fél óra.

Kardos Endre „Bozi” elmondta, hogy a foglalkozás után, 11 órától az Apáczai ÁMK játszóterén Kis-Hétrét (Hochrein Judit, Kardos Endre, Lőrincz Kálmán) koncerttel folytatódik a műsor. Az ötlet onnan jött, hogy ezzel a formációval ritkán szerepelnek Zalaegerszegen, ezért úgy döntöttek, hogy szerveznek saját maguknak egy koncertet. A zenekar immár öt éve magyar költők megzenésített verseit adja elő.

A rendezvény teljesen ingyenes, és ők sem kapnak a fellépésért honoráriumot; a gyerekek és a szülők örömére készülnek a foglalkozással és a koncerttel. Mivel az infrastruktúrát az Apáczai ÁMK és Bogdán Marianna igazgató biztosítja, így azt is lehet mondani, hogy amolyan karitatív összefogással valósul meg a június 4-i rendezvény. A „Ringató juniális” hagyományteremtő szándékkal indul útjára, a szervezők ugyanis azt remélik, hogy sok szülőt vonz a közös dalolás és kikapcsolódás lehetősége, és évről évre sikerül megrendezni a programot.

 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK