2025.07.22., kedd - MagdolnaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Gasztrotúra: kóstolj és pecsételj

2011. május 03. kedd, 20:26
Címkék:

Kóstoljuk meg Európát az Egerszeg Fesztiválon, az "Európai gasztrotúra" című program keretében! Május 12-15-ig hat belvárosi étteremben, hat testvérvárosunk jellegzetes ételeit lehet megízlelni.

 

Lengyel leves, varasdi kifli, bajor krém

Bogár Beáta, a polgármesteri hivatal nemzetközi referense érdeklődésünkre elmondta: 2010-ben nyújtottak be pályázatot az Európai Bizottsághoz "testvérvárosok találkozója" programsorozatra. A legmagasabb támogatási összeget - 22 ezer eurót - sikerült elnyerniük. Május közepén egy kisebb küldöttség érkezik hat testvérvárosunk (Marosvásárhely/Erdély, Marl/Németország, Klagenfurt/Ausztria, Varasd/Horvátország, Dobrics/Bulgária, Krosno/Lengyelország) szakácsaiból, akik a fesztivál területén lévő éttermekben (Piccolo, Belga söröző, Arany Bárány étterem, Terra Incognita, Kámi Garden, Pedro) egy-egy ételt, vagy menüsort főznek majd.
Az ételek ezalatt a pár nap alatt szerepelni fognak az adott éttermek menüsorában, ráadásul kedvezményes áron. "Az angol nevén Taste of Europe program célja, hogy az egyes országok, nemzetek ételeiken keresztül kerülhessenek közelebb egymáshoz. A rendezvény idején a vendéglátóhelyek atmoszférája is tükrözi a vendégeskedő városok, országok jellegzetességeit, hiszen zászlókkal, képekkel, kiadványokkal, viseletbe öltöztetett babákkal díszítik fel a terek egy részét. Sőt, jellegzetes dallamok, zenék is felcsendülnek." Bogár Beáta hozzátette: az adott városok, nemzetek kulturális és gasztronómiai specialitásairól egy kiadványt is megjelentetnek, mely tartalmazza többek között az itt felszolgált ételek fényképes receptjeit.

zurek.jpg

A gasztrotúra egyben egy játék is; az a vendég, aki mind a hat étterembe ellátogat, hogy megkóstolja a testvérvárosok ételeit, s a lakoma után pecsétet kér az említett prospektusba, ajándékcsomagot vehet át a polgármesteri hivatalban.
Az ételválaszték az előzetes információk szerint bőséges lesz. A bolgárok például - akik a Kámi Gardenbe települnek - egy hússal és zöldségekkel gazdagon elkészített omlettet mutatnak be. Nem meglepő, hogy ez az étel hazájukban a bőség, gazdagság jelképe. A horvátok a Terra Incognitában főznek majd. Többek között speciális és védett termékké nyilvánított Varasdi kiflijük (Klipic) is a menüsoron lesz. A krosnoiak a Piccolo-ban a legrégibb lengyelországi levest, a Zurek-et mutatják be a fesztiválozóknak. A recept a 13. századból származik. A Bárányban a marl-i szakács pedig egy háromfogásos német specialitással készül. Itt a desszertet érdemes kiemelni, hiszen egy finom bajor krémről van szó, amit látványos cukorfészekben szolgálnak fel. A Belga Sörözőben a klagenfurtiak karintiai specialitásokkal, a marosvásárhelyiek pedig a Pedroban várják a vendégeket erdélyi ételekkel.

klipic_2.jpg

A nemzetközi referens elmondta: az Európai Bizottság által támogatott projektnek van egy másik eleme is. Ez az állampolgárság fogalmával, és Magyarország EU elnökségével kapcsolatos. Minden testvérvárosból, 16-18 éves diákok pályázhatnak egy dolgozattal "Mit jelent számomra az állampolgárság" témakörben. A fogalmazások közül a legjobbakat lefordítják angol nyelvre, s bekerülnek egy kiadványba is. A nyertesek pedig nyáron egy magyarországi ifjúsági szemináriumon vehetnek részt.

 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK

Lokálpatrióta hetilap internetes megjelenése

Kiadja: ZALA-LAP Kiadói Kft.
Felelős kiadó: Borda Menyhért
info@zalamedia.hu

Felelős szerkesztő: Vadas Zsuzsa
pvadas@gmail.com
telefon: (92) 599-354
Szerkesztőség és kiadó: 8900 Zalaegerszeg, Kosztolányi tér 6. Pf.: 199
Telefon/fax/üzenetrögzítő: (92) 599-353
ISSN 1216-9463 (Nyomtatott)
ISSN 1588-0915 (Online)

A lap újságíró munkatársai:
Antal Lívia
Bánfi Katalin
Pánczél Petra

Megjelenik hetente

Reklámmenedzser: Molnár Lászlóné
(92) 599-353
Hirdetésfelvétel: ZALA-LAP Kiadói Kft.

 

Kiadja: ZALA-LAP Kiadói Kft.
Felelős kiadó: Borda Menyhért
info@zalamedia.hu

ISSN 1418-3943 (Nyomtatott)
ISSN 1588-0869 (Online)