2025.07.28., hétfő - SzabolcsZalaegerszeg időjárása

Archivum

Hanti kemence épült a skanzenben

2010. augusztus 14. szombat, 21:01
Címkék:

Megújult a skanzen Finnugor Néprajzi Parkjában a hanti-manysi szálláshelyet bemutató rész kemencéje. Az újjáépítést szakavatott kezek végezték. A megyei önkormányzat és a Göcseji Múzeum meghívására érkezett Szurgutból Valentyina Kocsetigova, a Torum Maa Szabadtéri Néprajzi Múzeum igazgatója, Zoja Lozjamova a népművészet mestere és Szergej Grigorjev, akik a hanti hagyományok őrzésében és terjesztésében jeleskednek.

 

                                                            Kemence és sütés-főzés hanti módra

Augusztus 20-án, a skanzenben nemcsak a tajgán túliak életmódjáról, hanem a hagyományos étkekből is ízelítőt adnak. Ez utóbbi szó szerint értendő, ugyanis az új kemencét ekkor avatják fel kenyérsütéssel. De nemzeti fő ételük, a hal sem marad el a tálakról, halas pite és halászlé várja a betérőket.

A kemenceépítés azonban már a napokban elkezdődött. Ugyan az agyagból, szénából, fából való alkalmatosság néhány óra alatt elkészíthető, a kiszáradáshoz néhány nap szükségeltetik. A kemenceépítés tipikus női munka-  tudtuk meg. Mérete függ a családtagok számától. Hordozható változata is létezik, mivel az alapanyag, az agyag nagy kincs a tajgákon. A vastag gerendákon álló alapzat összeállítása a férfiak dolga. A sütő alkalmatosság építése jó befektetés, ugyanis évekig lehet használni, annak ellenére, hogy arrafelé a téli mínusz 40 fok a jellemző és a szálláshelyeken élők heti három alkalommal is sütnek kenyeret. Búzát nem termesztenek, hanem rozsból vagy árpából készül a vekni (Zalaegerszegen búzakenyér készül majd). Bár korábban kovásszal dolgoztak, ma már ők is inkább az élesztőt választják a sütéshez. A fiatalok közül sokan városokba mennek, de akik a szálláshelyeken maradnak, a hagyományos életformát éltetik. (Egy szálláshelyen egy család él, és 30-50 kilométert kell gyalogolni a szomszédokig.)

                                   kemence_1.jpg

Az étkeik sorából kiemelkedi a hal, és a rénszarvas hús (ezeket sütve, főzve és nyersen fogyasztják), illetve a bogyós gyümölcsök, köztük az áfonya. Egyik nagyon ízletes ételük kora tavasszal készül, amikor is a vonuló vadkacsákból ejtett zsákmányt tálalják fel. A természettel teljes harmóniában él a népcsoport, mint mondják nem szakítanak le egyetlen gyümölcsöt sem feleslegesen; varsáik átengedik a kishalakat.
A kemencekészítéshez is úgy veselkedtek neki, hogy közölték: köszönik semmire nincs szükségük. Majd rövid gyűjtögetés után együtt voltak az alapanyagok. A munka menetét dokumentálták és bárkinek szívesen továbbadják a technikát, aki családi házánál, vagy telkén szeretne egy búbos kemencét hirtelen felépíteni. Nem titkosak a hagyományos ételek receptjei sem, ezt is szívesen megosztják az érdeklődőkkel, hiszen küldetésüknek érzik, hogy fennmaradjon az ősi kultúra minél több eleme. Augusztus 20-án így mindenképpen érdemes lesz kilátogatni a Göcseji Falumúzeumba.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK

Lokálpatrióta hetilap internetes megjelenése

Kiadja: ZALA-LAP Kiadói Kft.
Felelős kiadó: Borda Menyhért
info@zalamedia.hu

Felelős szerkesztő: Vadas Zsuzsa
pvadas@gmail.com
telefon: (92) 599-354
Szerkesztőség és kiadó: 8900 Zalaegerszeg, Kosztolányi tér 6. Pf.: 199
Telefon/fax/üzenetrögzítő: (92) 599-353
ISSN 1216-9463 (Nyomtatott)
ISSN 1588-0915 (Online)

A lap újságíró munkatársai:
Antal Lívia
Bánfi Katalin
Pánczél Petra

Megjelenik hetente

Reklámmenedzser: Molnár Lászlóné
(92) 599-353
Hirdetésfelvétel: ZALA-LAP Kiadói Kft.

 

Kiadja: ZALA-LAP Kiadói Kft.
Felelős kiadó: Borda Menyhért
info@zalamedia.hu

ISSN 1418-3943 (Nyomtatott)
ISSN 1588-0869 (Online)