2024.03.03., vasárnap - KornéliaZalaegerszeg időjárása

Csemegéző

Az őrült naplója és a varázsló festményei

Öt színházi előadáson és két ezekhez kapcsolódó kiállításon van túl a sényei kultúrház, ahol az elmúlt néhány évben egy igazi alternatív közösségi tér bontakozott ki. A rendezvények persze szezonálisak, néhány hónapot várni kell egy-egy újabb találkozásra, cserébe viszont kuriózumnak számító színházi és képzőművészeti élményt kap a látogató.

Dana Puhosh kiállítása Sényén

Utóbbiak egy része helyi lakos (nem feltétlenül őslakos, inkább „gyüttment” értelmiségi, vagy „bebíró”, ahogy más vidékeken mondják), de a zalai megyeszékhelyről is mindig érkeznek vendégek a „világvégére”. Annál is inkább, mert a programsorozat megálmodója, szervezője nagyon is kötődik Zalaegerszeghez. Dana Puhosh (polgári nevén Kiss Dénes) festőművész, egykori underground (punk)zenész (a Ványamaradványa együttes frontembere) mozgatja a szálakat, aki feleségével, Ziman Judittal már évek óta Sényén – egy eldugott zalai zsákfaluban – él.

Ahogy arra számítani lehetett, egyáltalán nem tétlenül, mert bár a világtól látszólag elvonultak, épp a „világot” próbálják a faluba varázsolni. Legalábbis ami a kortárs művészeteket illeti. Az általuk életre hívott Fonfa Liget egy igazi közösségi hely, találkozási pont, mely sokféle lehetőséget kínál, de a falu kultúrháza is rendelkezésükre áll egy-egy kiállításra, vagy színházi előadásra. Utóbbi a hely adottságai miatt leginkább monodráma.

A napokban Ács Tamás színész rendezésében és előadásában Gogol egyik népszerű művének, az Egy örült naplójának a feldolgozását láthatta a közönség.

Hogy Dana Puhosh miért pont a Gogol-műhöz igazodva állította ki saját festményeit, az legyen találós kérdés. Persze valamelyest ő is őrültnek tartja magát (mint minden alkotó), de korántsem úgy, ahogy azt a színpadon láttuk. Az elmúlt húsz év alkotásait nézve inkább az a valószínű, hogy nála nem tévképzetekről van szó, hanem sokkal inkább egy ösztönvezérelt alkotási folyamatról. Azt mondja erről, hogy amikor fest, az olyan érzés, mintha az univerzum üzenete áramlana át rajta...

Teljes bejegyzés itt:

https://kultourvidek.hu/az-orult-naploja-es-a-varazslo-festmenyei/

 

Forrás: https://kultourvidek.hu/

Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK