2024.06.23., vasárnap - ZoltánZalaegerszeg időjárása

Csemegéző

Bunkertúra a Csepel Művekben - Légoltalmi kiképzés, szimulációval

Néhány hete polgári védelmi kiképzésen vettem részt, Csepelen. Papírom is van róla. Az igazolást kiállító szerv nem más, mint a Csepeli Erőmű és Szolgáltató Üzemek Polgári Védelem Parancsnoksága. Most villoghatnék vele, hogy hú, de kemény csaj vagyok (nem vagyok): volt rohamsisak a fejemen, ráadásul eltöltöttem néhány órát egy légoltalmi óvóhelyen, ahol a mennyezetről és a falakról fürtökben lógtak le a gázálarcok.

Gyorsan bevallom, hogy mindez csak "játszásiból" történt (szülinapi ajándékként), és maga az igazolás is csupán egy emlék arról, hogy részt vettem egy csoportos, budapesti városnéző túrán. A téma - amit ez a négyórás kirándulás feldolgoz - viszont korántsem játék. Mert a II. világháborús bombázások korába kalauzolja a látogatót. Nagyon informatív és nagyon átélhető módon.

Hatékonyabb, komolyabb védelmet nyújtó bunkereket 1943-tól kezdtek el építeni a gyár területén. Ezek már BGS-bunkerek voltak, vagyis bomba, gáz-és szilánk ellen is védték a dolgozókat és a csepeli lakosságot (mert bőven volt arra példa, hogy a hozzátartozók is a bunkerekben kerestek menedéket a légitámadásokkor). Ezek az óvóhelyek a speciális szigetelésnek, légrendszernek, zsilipelésnek, falvastagságnak, meg némi lengéscsillapításnak köszönhetően abszolút beváltották a hozzájuk fűzött reményeket. A gyárat több bombatámadás is érte, melyek során az üzemek jó része megsemmisült, vagy komoly károkat szenvedett, ám a betonbunkerekben lévők túlélték a bombázást.

 

Bővebben: itt

Forrás: KulTour-Vidék

Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK