2024.06.21., péntek - Alajos, LeilaZalaegerszeg időjárása

Csemegéző

Született december 25-én – A Mithras-ábrázolások, mint időkódok?

Vannak megunhatatlan helyek, ilyen például a szombathelyi Iseum Savariense Régészeti Műhely és Tárház, ahol rendszeresen szerveznek különféle tárlatvezetéseket. Ez önmagában nem nagy meglepetés, azt is mondhatnám, hogy manapság egy múzeumnak kötelessége ilyesfajta programokkal “életben tartani” az állandó, vagy az időszaki kiállításait.

Különösen kedvelem az Iseumot amiatt, hogy ezeken a tárlatvezetéseken nem akarják az egész kiállítási anyagot minden egyes alkalommal lenyomni a látogató torkán. Inkább egy jól megválasztott (aktuális, vagy napjaink valamely kulturális jelenségére is utaló) téma mentén, csak egy-két tárgyat helyeznek a középpontba. Nem terjengősen, maximum 45-50 percben, közérthető módon, de mégis tudományos megalapozottsággal hívják fel a figyelmet a gyűjtemény valamely becses darabjára, vagy a római kor vallási életének egy-egy momentumára.

Legutóbb – karácsonyhoz közeledve – “Mithras Savariában” címmel rendeztek egy múzeumi sétát a kiállítótérben. Az Isten, aki december 25-én született egy sziklából. Ismerős történet, vagy mégsem? Ki az a Mithras? Jézushoz hasonlóan valóban Karácsonykor született ő is? Nagyjából ezekre a kérdésekre igyekezett választ adni Sosztarits Ottó régész.
Mithras régóta foglalkoztatja a kutatókat, a vallás eredetéről, szimbolikájáról, a beavatási rítusokról (és ezek lehetséges értelmezéséről) számos kötet, tanulmány jelent már meg a nemzetközi porondon.

De! A Mithras-kultusz tulajdonképpen máig rejtély, és ahogy el is hangzott: a legelvontabb, legtalányosabb és legkevésbé ismert misztériuma ez az antik vallásosságnak. Írásos emlékek nem maradtak fenn (maximum szűkszavú sírfeliratok). A kultusz és a rituálé pedig titkos volt; a beavatottak nem adták ki a tudást másoknak...

 

Folytatás itt:

https://kultourvidek.hu/szuletett-december-25-en-a-mithras-abrazolasok-mint-idokodok/

 

Forrás: KulTour-Vidék

 

Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK