2022.11.27., vasárnap - VirgilZalaegerszeg időjárása

Laza Média

Őrségi Vadászati Kiállítás

2016. augusztus 22. hétfő, 18:06

Magyarszombatfa - Őrségi Vadászati Kiállítás

Az Őrség egyik kis községében, Magyarszombatfán 2003. májusában nyitotta meg kapuit az Őrségi Vadászati Kiállítás. A Kiállítás természetközeli témájához maradéktalanul illő környezetben, az őrségi dombság lankái között, az erdőszélen helyezkedik el.

Az Őrségben pihenőknek, különösen a falusi turizmus kedvelőinek a Vadászati Kiállítás megtekintése remekül illeszkedik egy őrségi körútba. A körút során a pankaszi szoknyás harangláb, az őriszentpéteri katolikus templom, majd a szalafői Pityerszeren található szabadtéri néprajzi gyűjtemény megtekintése után az Őriszentpétertől tizenegy kilométerre található Magyarszombatfa, a hangulatos fazekas falu felé vehetjük az irányt. Magyarszombatfára érkezve – még mielőtt megtekintenénk a falu központjában található fazekasházat és vásárolnánk a helyi fazekasmesterek remek kerámiáiból – érdemes a Fő úton található és táblákkal jelzett Vadászati Kiállítás felé venni az irányt.

A Kiállítás megálmodója és kivitelezője egy személyben Gömbös Mátyás,  aki több mint három és fél évtizedes vadászpályafutása során majd huszonöt éve az Őriszentpéteri Széchenyi Zsigmond vadásztársaság vadászmestere, és a Vas megyei vadásztársadalom aktív képviselője.

A Kiállítás anyagának alapját a kiállítás házigazdája által az Őrségben elejtett vadak trófeái teszik ki, amelyek között egyaránt megtalálhatóak a kapitális szarvasagancsok és vadkanagyarak, az érdekes őzagancsok, és a nem megfelelő genetikai tulajdonságaik miatt elejtett trófeás vadak.

A Kiállítás azonban nemcsak a vadászoknak és a vadászat iránt érdeklődőknek kínál látnivalót, hanem mindazoknak, akik szeretik a természetet. A Kiállításon ugyanis a Magyarországon élő vadászható állatfajok trófeái mellett láthatóak az Őrség faunájában honos madarak és nem vadászható kisemlősök egész sorának preparátumai, így remek lehetőség nyílik a természet és az ember szinte háborítatlan összhangjáról méltán híres Őrség élővilágába történő bepillantásra.

Az állatpreparátumok – akárcsak a Kiállítás mellett kialakított kis vadaspark lakói, az őzek – különös látnivalót kínálnak a természet csodáival még csak ismerkedő gyerekeknek is. A látnivalók különlegességét tovább fokozza az „Afrika terem”, ahol Namíbiában és Egyenlítői-Guineában elejtett vadak – köztük antilopok különböző alfajai, varacskos disznó, ecsetfülű disznó, vörös bivaly – mellett az Őrségben nem honos állatok preparátumai – a hazánkban utoljára vadon az Őrségben látott siketfajd, valamint nyírfajdkakas, medvebőr, muflon, mormota és zerge – is helyet kaptak. A látnivalókat vadászfelszerelések, kések, tőrök, vadászati makettok és vadászati tárgyú műtárgyak színesítik.

Aki érdeklődik a vadászat iránt, vagy csak önmagában természetszerető ember, esetleg aki gyermekével szeretné kicsit közelebbről megismertetni az élővilág néhány látnivalóját, annak nagyszerű lehetőséget kínál a kikapcsolódásra a Kiállítás, amelynek egész filozófiája a természet szeretetét és tiszteletét sugározza, bemutatva egyúttal a vadászat természet egyensúlyának fenntartásában betöltött szerepét és eloszlatva a vadászattal szemben esetleg táplált előítéleteket. Igény esetén – előzetes bejelentkezés alapján – csoportoknak a Kiállítás házigazdája mutatja be a Kiállítást.

Cím     Magyarszombatfa, Fő út 9.
Telefon     06-30-95-66-231

 

 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK