2022.05.21., szombat - KonstantinZalaegerszeg időjárása

Programajánló

Egy impozáns későbarokk hazai festőpálya

2021. február 18. csütörtök, 13:25 - február 19., 00:00

2021. FEBRUÁR 18., CSÜTÖRTÖK, 18:30 UTC+01
Online előadás: Egy impozáns későbarokk hazai festőpálya nyitánya: Dorffmaister Türjén.
ingyenes  · Online esemény

Göcseji Múzeum eseménye
Online: youtu.be
2021. február 18., csütörtök, 18:30 UTC+01
Díj: ingyenes
 
Előadó: Dr. Kostyál László művészettörténész.
Házigazda: Havasi Bálint

Az előadásról röviden:
Amikor Taddeus Schrabl csornai premontrei prépost 1761-ben a Csornához tartozó türjei rendház templomának falképeihez – minden bizonnyal a hradischi anyaház elöljáróinak javaslatára – egy hazánkban még ismeretlen, alig húszéves festőt hívott meg Kremsierből, még nem sejthette, hogy ez a hazai későbarokk festészet egyik legimpozánsabb festőpályájának kezdetét jelenti.

A magyarosan Dorffmaister Istvánnak mondott művész (Stephan Dorffmaister, Pozsony 1741 – Sopron 1797) a 18. század utolsó harmadának legtermékenyebb festője lett. Műveinek teljes köre még ma sem teljesen feltérképezett, s kijelenthető, hogy e kör folyamatosan gazdagodik. Már a hároméves türjei tevékenysége második évében – friss házasként – Sopronba költözött, és ezt követően csak magyarországi megbízásokat teljesített. Három és fél évtizedes működése során stílusa a maulbertschi rokokó expresszivitásától és lendületétől a hűvös klasszicizálás nyugalmáig ívelt.

A Türjén még messze nem látható legfőbb jelentősége mindazonáltal az őt megbízásokkal ellátó hazai középnemesi rétegnek a II. József központosító intézkedéseivel való szembenállását tükröző történeti témák templomfalakon történő megfestése volt (Zalakomár, Szigetvár, Szentgotthárd), ennek köszönhetően történeti festészetünk előfutárának tekinthető.

A türjei premontrei templom Szent Anna kápolnájában, a templom szentélyében és hajójának északi falán, valamint a rendházban lévő falképek egyaránt tükrözik az ifjú művész tehetségét és gyakorlatlanságát. A templom rekonstrukciójához kapcsolódó teljes feltárásuk és restaurálásuk még folyamatban van, ennek révén a hazai barokk festészet e gyöngyszeme hamarosan újra régen látott pompájában fog tündökölni.

 

Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK