2024.04.26., péntek - ErvinZalaegerszeg időjárása

Programajánló

Kulturális Örökség Napjai 2020

2020. október 09. péntek, 15:56 - x 00., 00:00

A Kulturális Örökség Napjai a hasonló elnevezésű európai eseménysorozat része. Magyarországon több száz érdekes műemléket tekinthetnek meg az érdeklődők, akik egy-egy izgalmas programon vagy tematikus sétán is részt vehetnek. A Kulturális Örökség Napjai az épített örökség, a régészeti és természeti kincsek ünnepe.

A szeptember 19-20-ai hétvégén a Göcseji Múzeum is számos programmal készült. A Göcseji Falumúzeumot ingyenesen lehetett látogatni, emellett „A göcseji faluvégen mi történt…” címmel tárlatvezetést is tartottak a kollégák két alkalommal.

„A láthatatlan vár” címmel Zalaegerszeg belvárosában tematikus sétát hirdettünk, ahol ismét feltárult a múlt, az érdeklődők részeseivé válhattak a középkori Egerszeg vár mindennapjainak. Havasi Bálint, a Göcseji Múzeum igazgató-helyettese és Simmer Lívia régész kolléganőnk várták az érdeklődőket, hogy egy rövid sétával bejárják Egerszeg vár alaprajza mentén a város történelmének középkori emlékeit.

Vasárnap a Keszthelytől 8 km-re álló Rezi várban is vártuk az érdeklődőket, ahol Havasi Bálint, a Göcseji Múzeum igazgató-helyettese idegenvezetést tartott a Keszthelyi-fennsík egyik csodás helyszínén. Habár egész évben látogatható a Meleg-hegy szirtjén álló várrom, ez az alkalom mégis különleges volt, hiszen egy igazán szakavatott régész mesélt a 14. századi hely történetéről. 

Belvárosi sétára invitált minden érdeklődőt „Morandini Tamás építész nyomában” címmel Megyeri Anna történész-főmuzeológus vasárnap délután. A történész a város közismert családjáról, a zalaegerszegiek mindennapjaira gyakorolt hatásáról mesélt. A másfél órás várostörténeti barangolás az Arany Bárány Szállónál kezdődött, majd az egykori Fangler-házat és a Schütz-házat érintve a Jákum utca 10. szám alatt időzött el a csoport, Morandini Tamás lakóházánál. A közönség a barangolást a Mártírok útján Keresztury József egykori ügyvéd, volt polgármester lakóháza felé folytatta, s megtekintve Fuchs és Grósz építészek két bérházát, az Ady utcai Zsinagógánál fejezte be a programot.
 
  
Címünk:
Göcseji Múzeum
Batthyány u. 2.
Irodáink ideiglenes címe: Kölcsey F. u. 2.
Zalaegerszeg, Zala 8900
Hungary

Telefon: Központi szám: (92)314-537

E-mail: muzeum@zmmi.hu

 

 

Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK