2022.06.26., vasárnap - János, PálZalaegerszeg időjárása

Rövidhírek

LMP a birtokpolitikáról

2018. december 05. szerda, 22:10
Szerző: -pet-
Címkék: LMP, Paksy Zoltán
Zalaegerszegen tartott sajtótájékoztatót az LMP országos elnökségének új tagja, Kis-Szeniczey Kálmán. A politikus – aki a civil életben biogazdálkodó – a párt „Újabb szemfényvesztés a birtokpolitikában” című országjárásának keretében járt a megyeszékhelyen.

Mint ismert, az országgyűlés a közelmúltban kezdte el tárgyalni a földforgalmi törvény módosítását; mely az országos birtokpolitikát és a helyi földbizottságok hatáskörét is érintené. Mint azt Kis-Szeniczey Kálmán elmondta: az LMP nem szavazza meg a módosítási javaslatot. Annál is inkább, mert már öt évvel ezelőtt, a törvény megszületésekor is egy ideiglenes állapot alakult ki, és ezen nem sokat a javít a mostani tervezet sem.

Erősíteni az önkormányzatok jogkörét

A párt nem tartja jónak, hogy a földügyek intézése terén az Agrárkamara került kiemelt helyzetbe, míg a helyi képviselőtestületek és a jegyzők szerepvállalása jelentősen csökkent a jogszabályok miatt. Az LMP szerint tisztán látszik, hogy az Agrárkamara nem jó gazda, és sokkal inkább az önkormányzatok jogkörét kellene erősíteni a földdel kapcsolatos kérdésekben. A párt teljesen máshogy építené fel a földbizottságokat is. A törvényjavaslat azon részével viszont egyetértenek, hogy adott esetben az államnak legyen lehetősége földvisszavásárlásra.

A sajtótájékoztatón részt vett dr. Paksy Zoltán, önkormányzati képviselő is, aki néhány Zalaegerszeget érintő esetről számolt be. Mint fogalmazott: a Fidesz lassan tíz éves kormányzásának van egy világos logikája. Ez pedig nem más, mint az államosítás, és a központi irányítás. Sorra állami vállalatokat hoznak létre, csökkentve az önkormányzatok jogkörét. Mivel azonban az állam nem jó gazda, pazarlóan és veszteségesen működnek a cégek, a hiányt végül az önkormányzatokra terhelik. A képviselő szerint mind az oktatásban, mind a helyi közlekedés működtetésében, de a hulladékgazdálkodásban is megfigyelhető a fenti jelenség. A helyi buszközlekedést lebonyolító ÉNYKK Zrt. például csak az elmúlt egy esztendőben 260 millió forintos veszteséget halmozott fel. Az önkormányzatnak nincs forrása ekkora hiány fedezésére.

 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK