2024.04.16., kedd - CsongorZalaegerszeg időjárása

Rövidhírek

2018 a munkából élők költségvetése

2017. május 28. vasárnap, 11:36
Szerző: AL
A magyar költségvetés 2018-ra 4,3 százalékos gazdasági növekedéssel és 2,4 százalékos hiánnyal számol, 3 százalékos infláció mellett. Folytatódik az államadósság GDP-arányos mérséklődése, az adósságmutató 70 százalékra csökken, jelentette be Vigh László országgyűlési képviselő a Fidesz–KDNP Felsőrajkon tartott sajtótájékoztatóján.

Mint mondta, a parlament az előző két évhez hasonlóan idén is június közepén fogadja el az ország 2018-as költségvetését, hogy a gazdasági szereplők számára kiszámíthatóbb legyenek azok a folyamatok, melyek fontosak számukra. Kiemelte, hogy a magyar gazdaság eredményei alapján több nemzetközi hitelminősítő befektetésre alkalmas kategóriába emelte hazánk adósbesorolását, ugyanakkor további felminősítésben bíznak.

A manchesteri robbantásról szólva hozzátette, a magyar állam polgárai megvédése érdekében továbbra is fellép az illegális bevándorlás ellen, melyre idén 450 millió forintot költött. A közbiztonság megerősítésére 2018-ban 514 milliárd forintot szán.

A 2018-as költségvetés is a munkából élők költségvetése lesz, húzta alá Cseresnyés Péter munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár. A többletforrásnak köszönhetően az oktatásra 97 milliárd forinttal, egészségügyre 217 milliárddal, nyugdíjakra, családtámogatásra, szociális területre 287 milliárddal, gazdaságfejlesztésre 205 milliárddal, míg rendvédelemre és a közbiztonság megerősítésére 83 milliárd forinttal több pénz jut, mint idén. Folytatódik az adócsökkenés, a munkabérre rakódó terhek további 2 százalékkal csökkennek 2018-ban, ami 2016 óta összesen 7 százalékos csökkenést jelent. Az áfacsökkentés is folytatódik, január 1-jétől a halhús áfakulcsa is 5 százalék lesz. Az aktív korosztály foglalkoztatása 70 százalékos, míg a munkanélküliségi ráta 4,6 százalékos, számolt be a javuló munkaerő-piaci mutatókról.

Úgy tartalmaz jelentős béremeléseket, hogy a költségvetési hiány mindeközben nem nő, értékelte a 2018-as költségvetési tervezetet Manninger Jenő országgyűlési képviselő. A 2,4 százalékos hiány mellett 7,9 százalékos reálbér-emelkedést sikerül elérni, ami az elmúlt hat év gazdaságpolitikájának eredménye. Mindez jelentős bérfelzárkóztatást vetít előre, hangsúlyozta. 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK