2024.03.19., kedd - József, BánkZalaegerszeg időjárása

Rövidhírek

2021. január 1-től fél évvel meghosszabbodik a hitelmoratórium

2020. december 01. kedd, 09:11
Hirdetés
Címkék:
A járványhelyzet okozta válság elhúzódása miatt a lakosság egy része várhatóan jövőre is nehéz helyzetben lesz, számukra a hitel törlesztése továbbra is gondot okozhat. Ennek okán döntött úgy az Országgyűlés, hogy a legnehezebb helyzetben lévő társadalmi csoportoknak a hitelmoratórium idejét 2021. január 1-től fél évvel meghosszabbítja.

A meghosszabbított hitelmoratórium azonban nem terjed ki automatikusan minden hiteladósra, hanem csak a lakosság legveszélyeztetettebb csoportjait érinti. 

Ennek megfelelően:

a nyugdíjasok
a munkanélküliek
a közfoglalkoztatottak 
és a gyermeket nevelő családok (a gyermekek számától függetlenül) számára hosszabbodik meg automatikusan a fizetési moratórium időszaka. Az érintetteknek továbbra sem kell tenniük semmit a meghosszabbítás érdekében. Természetesen továbbra is ki lehet lépni a törlesztés szüneteltetéséből, ehhez azonban fel kell keresni a pénzintézetet, és nyilatkozni a hitel további fizetésére vonatkozó szándékról.

Az érintett adósok törlesztőrészlete a meghosszabbított szüneteltetési időszakot követően sem emelkedhet. A fizetési moratórium alatt felhalmozott kamatot pedig továbbra is a hátralévő futamidő alatt egyenlő részletekben szükséges megfizetniük. Fontos tisztában lenni azzal, hogy a törlesztés szüneteltetése nem jelent sem tartozás elengedést, sem kamat elengedést. A fizetési moratórium alatti időszakban felgyülemlő kamatokat később meg kell fizetni, azonban ezt az összegyűlt kamattartozást a bankok nem adhatják hozzá a tőketartozáshoz, azt az eredeti hiteltartozástól elkülönítetten kell kezelniük, és erre kamatot a futamidő alatt nem számíthatnak fel (kamatos kamat tilalma). 
Annak érdekében, hogy az adós törlesztőrészlete ne haladja meg a fizetési moratóriumot megelőző részletek nagyságát, a bankok meghosszabbítják a kölcsön futamidejét. A kiszámítható és előre látható módon meghosszabbított fizetési moratóriumnak köszönhetően fellélegezhetnek azok az adósok, akik továbbra is nehéz helyzetben vannak, hiszen a hitelük törlesztőrészleteit továbbra is egyéb céljaikra fordíthatják.

Mindemellett 2021. június 30-ig nem mondhatók fel sem a vállalati, sem a lakossági adósok hitelszerződései. 
Ez az intézkedés a veszélyeztetett társadalmi csoportokon kívül esők számára jelent haladékot, hiszen közöttük is lehetnek olyan adósok, akiknek 2020. december 31. után nehézséget okoz majd a hitelük törlesztése. A felmondási tilalom ideje alatt ők is rendezhetik pénzügyi helyzetüket, illetve egyezkedhetnek a bankjukkal egy esetleges átütemezésről.
Annak ellenére, hogy a bank ebben az időszakban nem teljesítés miatt nem mondhatja fel a hitelt, nagyon fontos, hogy a fizetési nehézségét azonnal jelezze az adós, és ha a teljes törlesztőrlészletet nem is képes megfizetni, fizetési szándékát jelezve, törlesszen annyit, amennyit tud. Így kevésbé halmozódik fel az elmaradás, és a bank is nyitottabb a hitel esetleges átütemezésére. 

A fizetési moratóriummal kapcsolatos további, és egyéb pénzügyi témájú kérdéseik esetén díjmentes segítséget kérhetnek a  Pénzügyi Navigátor Tanácsadó Irodahálózat szakértőitől!


Elérhetőségek:

8900 Zalaegerszeg, Tompa M. u. 1-3. I.em. (a Göcsej Üzletház emeletén),

Telefon: +36 30 699 0056 (ügyfélfogadási időben!)

E-mail: zalaegerszeg@penzugyifogyaszto.hu, web: www.penzugyifogyaszto.hu

 

Ügyfélfogadás:


HÉTFŐ: 8:00-14:00  //  SZERDA: 11:00-17:00  //  PÉNTEK: 8:00-14:00

 

Pénzügyi Navigátor. Utat mutat a pénzügyekben.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK