2023.02.05., vasárnap - Ágota, IngridZalaegerszeg időjárása

Rövidhírek

366 millió forint érkezett

2023. január 11. szerda, 11:29
Szerző: V.Zs.
Az energiaválság és az energiaárak megemelkedése Zalaegerszeget is keményen érinti. A helyzet kezelésére a kormány 138 városi-, 17 fővárosi kerületi önkormányzat részére 44 milliárd forint támogatásról döntött.

Támogatás a kormánytól

Zalaegerszeg 366 millió forint kormányzati támogatásban részesült az energiaárak kezelésére és a 2023-as költségvetés stabilitásának biztosítása érdekében. A hírt Vigh László országgyűlési képviselő és Balaicz Zoltán polgármester jelentette be. Mint elhangzott, Zalaegerszeg önkormányzata már eddig is számos intézkedést hozott az energiaválóság kezelésére, melyhez nagy segítséget jelent a kormány újabb pénzügyi támogatása. Az előzetes számítások alapján az önkormányzati intézmények és cégek energiaköltsége 6,6 milliárd forinttal emelkedik, ugyanakkor a város iparűzési adóbevétele az idei évre 5,5 milliárd forint körül alakul. Mindezt takarékossággal és előremutató energiahatékonysági programokkal lehet kezelni.

Nagyon fontos, hogy az önkormányzatnak legyen egy világos, következetes és előremutató elképzelése az intézményrendszer hatékony működtetéséről és az ehhez szükséges energetikai fejlesztésekről is.  Már 2014-2022 között is 76 önkormányzati, illetve egyéb középület energetikai modernizálása valósult meg 18 milliárd forint önkormányzati, állami valamint európai uniós forrásból. 2023-ban újabb energiahatékonysági fejlesztések következnek: világítástechnikai modernizációk, energiatakarékos fényforrások használata, kazáncserék, fűtéskorszerűsítés, napelemes rendszerek kiépítése. A várható megtakarítás 40-50 százalékos is lehet. 

Mint Balaicz Zoltán utalt rá, így tudja az önkormányzat megőrizni működőképességét és a költségvetés egyensúlyát.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK