2021.06.13., vasárnap - Antal, AnettZalaegerszeg időjárása

Rövidhírek

50 éves a Nagyváthy Néptáncegyüttes

2019. május 21. kedd, 17:57
Szerző és fotó: Nemes Norbert
Fennállásának öt évtizedes jubileumát méltó módon ünnepelte a Nagyváthy Néptáncegyüttes régi és jelenlegi tagsága Keszthelyen, a Balaton Színházban.

A május közepén tartott színházi gálaprogramon jelképesen kinyitották a sok értéket őrző krónikát. Kiderült: félévszázaddal ezelőtt dr. Bertalan Zoltán alapította az együttest. A keszthelyi Nagyváthy János Mezőgazdasági Technikumba 1969 augusztusában fiatal tanárként érkezett az alapító együttesvezető, akitől az akkori igazgató azt kérte, hogy szervezzen egy néptánccsoportot és legyen annak az oktatója. Az iskola ebédlőjében a technikum tanulóiból és a Felsőfokú Technikum hallgatóiból azután „mindenki Zoli bácsija” életre hívta az együttest, amelyik megtartotta az autentikus stílust, megszerettette a néptáncot, a népdalt, a népzenét közel ezer fiatallal. A gála nyitányaként a Balaton Színházban a Mikepércsi csárdást mutatták be az együttes korábbi tagjai.

Az első színpadra került koreográfiával vette kezdetét a csoport fennállásának 50 éves évfordulója alkalmából szervezett remekbeszabott műsor, amit másnap meg kellett ismételniük az érdeklődők létszáma miatt. A termékeny ötven esztendő repertoárját felidézve: Kalocs-vidéki, szanyi, vajdaszentiványi, zempléni, tardoskeddi táncokat, és hortobágyi pásztortáncokat is bemutattak. Színpadra hívták az utánpótlás fő bázisát, a Család Iskola növendékeit, de megidézték a Bökönyi Bálat is. A gálaprogram előtt fotókkal is megmutatták milyen munka folyik náluk, mekkora a siker, milyen az élet az összetartó közösségben. Az évfordulóra összeállított kiállítási anyag képei, tárgyai hűen visszaidézik az öt évtizedet. A tárlatot Ruzsics Ferenc polgármester nyitotta meg utalva az együttes remek munkájára, sikereinek végtelen sorára. A tizennyolc tabló hatszáz fotója és a közzétett díjak és elismerések is igazolják, hogy az ötven év alatt mintegy 1200 fellépést vállalva sikerült megmutatni, hogy a néptánc, a népdalkincs közvetítése és ápolása egyaránt vonzó a táncosok és a közönség számára is.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK