2023.09.23., szombat - TeklaZalaegerszeg időjárása

Rövidhírek

A szociális intézmények nem sérülhetnek

2022. november 02. szerda, 17:46
Szerző: V.Zs.
Címkék:
Az elmúlt egy évben a világpiaci energia árak hétszeresére emelkedtek, melyen a kialakult világpolitikai helyzet tovább rontott.

 Energiaválság – helyzetelemzés

A zalaegerszegi önkormányzati rendszerben 2023 szeptember 30-ig szinte valamennyi intézmény kedvező földgázkereskedelmi szerződéssel rendelkezik, ugyanakkor 2023. október 1-től a földgáz árának jelentős növekedésével kell számolni az új szerződésben. A villamos energia kereskedelmi szerződések 2022. december 31-én lejárnak, az új beszerzések elindítása 2023-ra vonatkozóan folyamatban van. Az önkormányzati intézmények és cégek összes energiaköltségének növekedése 2023-ban várhatóan több mint 6,6 milliárd forint lesz. Emellett az állami Volánbusz Zrt. tájékoztatása szerint az önkormányzatnak veszteségfinanszírozás címén 2023-ban mintegy egymilliárd forintot kellene fizetnie a cégnek. A gyermekétkeztetés biztosításának többletköltsége jövőre megközelíti a 250 millió forintot. 

A 2022-re és 2023-ra vonatkozó döntések meghozatala során a legfőbb elv az, hogy az önkormányzati alapszolgáltatások nem sérülhetnek, azoknak mindenképpen tovább kell működniük: bölcsődék, óvodák, oktatás és nevelés, orvosi rendelők, idősotthonok, szociális intézmények, és támogatások, gyermekétkeztetés. Minden intézményben biztosítani kell a jogszabályban előírt hőmérsékletet.

Sokan érdeklődnek, lesz-e idén Egerszegi Advent? A nehézségek és a sok bizonytalanság ellenére, igen lesz! A Dísz-ti vásár4 2022. november 24-én nyit és december 24-én délben bezár. Eddig 15 pavilon felállításáról tud az önkormányzat. Lesz élő Betlehem is december 21-26 között. A Dísz-téri épületek fényfestése elmarad, nagyszínpad (és komoly hangosítás) nem épül. A Jégcsarnok tulajdonosa jelezte, hogy az áramköltségek miatt idén nem építi fel a dísztéri korcsolyapályát. 

A közgyűlés legutóbbi ülésén úgy döntött, hogy a polgármesteri kabinet szervezésében lebonyolításra kerülő programok esetében a polgármester saját hatáskörben hozza meg a szükséges intézkedéseket.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK