2020.07.15., szerda - Henrik, RolandZalaegerszeg időjárása

Rövidhírek

Alkoss őszi termésekből!

2016. október 18. kedd, 15:16
Szerző: Antal Lívia Fotó: AL
Őszi termések felhasználásával különféle díszeket, figurákat, képeket készítettek a gyerekek a zalaegerszegi Gébárti Kézművesek Háza Nyitott műhelygalériák programján, az elmúlt vasárnap.

Prokné Tirner Gyöngyi szakmai vezető elmondta, a rendezvénysorozat ősztől nyárig havonta egy alkalommal kínál elfoglaltságot a családoknak. Ez a második rendezvény, melyen az őszi termésekkel közelebbről is megismerkedhetnek a gyerekek, miközben kézműves tevékenységekben is kipróbálhatják magukat. Idén még két alkalommal, novemberben az advent, míg decemberben a karácsony témakörében invitáljuk műhelyfoglalkozásokra a családokat.

A rendezvényen Pózvai Andrea, a Népművészet Ifjú Mestere göcseji terményjátékával is örömmel játszottak a gyerekek. Egy paraszti család életét, lakóhelyét, szokásait mutatja be a társasjáték, melynek minden eleme a dobókockától kezdve a figurákon, a berendezéseken át őszi termésekből és más természetes anyagokból készült. A társasjáték egy göcseji boronaházat mutat be, melynek udvarát különböző épületegységek szegélyezik. A játékon végighaladva megismerhetjük a göcseji építészetet, melyik épületet mire használták, a bábuk által a göcseji népviseletet, továbbá az állattartási szokásokat, valamint a göcseji tájnyelvet.

Az asztali társasjátékhoz hasonlóan itt is vannak zöld és piros színű számozások, melyre lépve egy feladatot kapnak a játékosok. A bábuk maguk a ház lakói, ahogy a játék halad előre, ők lépnek be a különböző helyiségekbe (veranda, tisztaszoba, kamra, konyha, hátulsó szoba stb.). A konyhában prósza-, gánica-, kenyérkészítésről, annak kellékeiről lehet beszélgetni. Továbbá arról, hogy a hátulsó szoba nyáron a kisebb gyerekek megőrző helye volt, télen pedig az asszonyok és kisebb gyerekek aludtak itt, akiknek már nem jutott hely a konyhában a kemencepadkán. A férfiak rendszerint valamelyik istállóban töltötték az éjszakát az állatok mellett, mert régen egy ilyen házban 20-24-en is éltek.

MEGOSZTÁS

KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK